Fonde sender flere midler til Center for Folkesundhed i Århus for at støtte forskning i sygemeldte med rygsmerter på Regionshospitalet Silkeborg.


Fonde sender flere midler til Center for Folkesundhed i Århus for at støtte forskning i sygemeldte med rygsmerter på Regionshospitalet Silkeborg.

160.000 søger hvert år behandling for rygsmerter i Region Midtjylland, og en del af dem bliver sygemeldte. Et forskningsprojekt, som for nylig blev offentliggjort af Center for Folkesundhed (Region Midtjylland) og Center for Bevægeapparat-lidelser (Regionshospitalet Silkeborg) har vist, at en hurtig og koordineret indsats kan reducere antallet af sygemeldte med lænderygssmerter.

Arbejdsmiljøforskningsfonden har nu bevilliget 3.951 mio. kr. til videre forskning i indsatser overfor patienter med smerter i ryg, skulder og nakke. Det er anden gang inden for kort tid, at projektet tildeles forskningsmidler. For nylig bevilgede Region Midtjyllands Sundhedsvidenskabelige Forskningsfond 1.622 mio. kr. til at styrke projektet gennem forskningsmæssig tæt tilknytning til Institut for Folkesundhed, Aarhus Universitet i de næste tre år.

Vejen til et selvstændigt liv
Forskningsprojektet er foreløbig blevet evalueret efter det første år, og målet med den videre forskning er at undersøge, hvilken effekt indsatsen har efter to og fire år. På baggrund af projektets positive og interessante effekt har Center for Bevægeapparatlidelser på Regionshospitalet i Silkeborg og Center for Folkesundhed valgt at arbejde videre med de tværfaglige og tværsektorielle indsatser overfor sygemeldte med smerter i ryg, skuldre og nakke.

- Målet er at forbedre forholdene for sygemeldte med rygsmerter i muskler og led. Ikke kun gennem fysisk genoptræning, men også gennem fokus på de psykiske og sociale ressourcer, samspillet med omgivelsernes krav og den sygemeldtes egne behov, siger ph.d. og seniorforsker Chris Jensen, Center for Folkesundhed.

I indsatsen til rygpatienterne er fokus derfor på sammenhængen mellem patientens sociale ressourcer og omgivelsernes krav. Den sygemeldte får en gennemgående kontaktperson, som gennem hele forløbet koordinerer samarbejdet mellem arbejdsgiver, kommunal sagsbehandler, sociallæge med flere.

Gevinst for den enkelte og for samfundet
Den sammenhængende indsats er blevet til i tæt samarbejde mellem Center for Bevægeapparatlidelser Regionshospitalet Silkeborg, Center for Folkesundhed og Aarhus Universitet.

- Samarbejdet har været meget frugtbart både med hensyn til patientbehandling og forskning og vi ønsker det derfor fortsat og udbygget, siger Chris Jensen, Center for Folkesundhed.
- Centret skal være med til at udvikle retningslinjer for sammenhængende patientforløb, som kan forbedre livskvaliteten for mennesker med uspecifikke smerter i muskler, knogler og led. Et område der i øjeblikket mangler veldokumenterede indsatser på. Kan vi få flere tilbage i arbejde vil det være en stor gevinst for såvel samfundet som den enkelte med rygsmerter, slutter han.

Fakta om Center for Bevægeapparatlidelser
Center for Bevægeapparatlidelser er et center for forskning i rehabilitering af sygemeldte ved Regionshospitalet Silkeborg.

Centeret blev etableret i august 2004 af Medicinsk afdeling, Regionshospitalet Silkeborg og Klinisk Socialmedicin, Center for Folkesundhed i tæt samarbejde med Silkeborg, Favrskov, Skanderborg og Randers kommuner, de praktiserende læger og fysioterapeuter samt arbejdsmarkedets parter

I projektet udvikles og afprøves en ny, tværfaglig og tværsektoriel indsats overfor mennesker primært med ryg- og lændesmerter, som er en væsentlig årsag til sygefravær og førtidspensionering.
 
Formålet er at undersøge, om denne behandling på sigt kan reducere sygefraværet for personer med smerter i bevægeapparatet og sikre deres tilbagevenden til arbejdsmarkedet

Den første evaluering af projektet kan ses på www.centerforfolkesundhed.dk 

Yderligere information kontakt:
seniorforsker og ph.d. Chris Jensen,
Center for Folkesundhed,
tlf. 89 49 12 04, mobil: 26 14 48 21.