Forebyggelse og sundhedsfremme, fri og lige adgang til et velfungerende offentligt sundhedsvæsen og hurtig hjælp til akut syge var blandt topprioriteterne, da 200 deltagere fra hele Region Midtjylland fik ordet ved et borgertopmøde i Silkeborg i dag.

Borgertopmøde
Forebyggelse og sundhedsfremme, fri og lige adgang til et velfungerende offentligt sundhedsvæsen og hurtig hjælp til akut syge var blandt topprioriteterne, da 200 deltagere fra hele Region Midtjylland fik ordet ved et borgertopmøde i Silkeborg i dag.

Borgertopmødet blev holdt samtidig med tre andre topmøder i Region Sjælland, Region Hovedstaden og Region Nordjylland. Tilsammen giver borgertopmøderne en pejling for landets politikere om, hvad borgerne synes er vigtigst.

På topmødet var det borgerne der havde ordet. De godt 200 borgere var placeret ved runde borde i grupper på 6-8 personer med en bordformand. Mange af bordformændene var medlemmer af regionsrådet. Men ved mødet var deres rolle at lytte frem for selv at snakke. Og det har været en spændende oplevelse, synes blandt andet formand for sundhedsplanudvalget, Johannes Flensted-Jensen (S).

- Det har været en meget dynamisk proces med gode, engagerede diskussioner. Måske er det også det der gør, at vi har fået nogle resultater ud af det, som overrasker mig noget, siger han.

Ikke et ord om ventetider
Især bemærker Johnanes Flensted-Jensen, at topmødets deltagere prioriterer forebyggelse som en af de vigtiste udfordringer i det danske sundhedsvæsen.

- Og så kommer det bag på mig, at der ikke var et ord om ventetider. Det er åbenbart ikke det, borgerne oplever som et problem, siger han.

I Region Midtjylland står sundhedsplanudvalget på spring for at bruge resultaterne fra borgertopmødet. Udvalget arbejder nemlig netop nu på en plan, der skal angive, hvilke områder inden for sundhedsvæsenet, regionen især skal have fokus på.

Udover borgertopmødet har udvalget desuden en afsteming på regionens hjemmeside. Her kan deltagere i borgertopmødet og alle andre interesserede give deres mening til kende, når 11 temaer skal prioriteres.

Baggrund og fakta
De ti udfordringer som fik flest stemmer ved borgertopmødet var:

• Bevare et velfungerende offentligt sundhedsvæsen for alle uanset geografisk, social og sundhedsmæssig placering (57,7 pct.)

• Akut syge skal have hurtig hjælp (56,2 pct.)

• Forebyggelse (54,7 pct)

• Forebyggelse og sundhedsfremme (53,8 pct.)

• At der lægges langt, langt mere vægt på forebyggelse og folks eget ansvar for eget liv (48,7 pct.)

• At fastholde et sundhedsvæsen, der er kvalificeret og lige tilgængeligt for alle (48,3 pct.)

• Lade personale beskæftige sig med det, de er uddannet til og etisk forhold sig til opgaverne (45,7 pct.)

• Landsdækkende elektroniske sygejournaler (48,2 pct.)

• Personalemangel (45,8 pct.)

• Et sundhedssystem, der er lige for alle – alle har ret til samme behandling (45,8 pct.)

Borgerne skulle også tage stilling til en lang række andre spørgsmål og prioriteringer. Hovedemnerne var:

• Det personlige bidrag

• Ressourcer – økonomi og personale

• Principper for prioritering

Afstemningsresultaterne kan ses på www.borgertopmoede.dk

Du kan læse mere om borgertopmødet i Region Midtjylland på www.borgertopmoede.rm.dk

Her fortsætter debatten også på debatsiden Sund Fremtid, hvor fem mødedeltagere og fire politikere blogger frem til den 10. november

Læs mere om sundhedsplanudvalgets afstemning på www.sundhedsplan.rm.dk

Flere oplysninger
Formand for sundhedsplanudvalget og 1. næstformand i regionsrådet, Johannes Flensted-Jensen 8728 5014 / 2084 0352 / jfl@rr.rm.dk
Kontaktoplysninger på alle regionsrådets medlemmer findes på http://www.rm.dk/politik/regionsradsmedlemmer/

Pausegymnastik til borgertopmøde