En landsdækkende undersøgelse satte i sommer tal på sundhed, sygelighed og livsstil blandt indvandrere og efterkommere fra en række lande. Rapporten dokumenterede bl.a., at mange af de samme sygdomme som optræder hos etniske danskere også ses blandt etniske minoriter, blot i langt større omfang. Rapporten har fået politikerne til at handle. Læs det nye nummer af mi(d)t liv

Nyt nummer af mi(d)t liv ude nu - tryk for at læse det som pdf-fil

Politikerne i Region Midtjylland tager ansvaret på sig for at sikre mere lighed i sundhed uanset etnicitet.

Det sker fx i udvalget vedrørende sociale forskelle i sundhed, som primo 2009 barsler med en rapport med forslag til, hvordan man kan reducere uligheden i sundhed, herunder også hvordan man kan målrette tilbud til etniske minoriteter.

Tryk for at hente det nye nummer

Indsats mod risikabel livsstil påkrævet

En ny landsdækkende undersøgelse satte i sommeren 2008 tal på sundhed, sy-gelighed og livsstil blandt indvandrere og efterkommere fra en række lande. Rapporten Etniske minoriteters sundhed dokumenterede bl.a., at mange af de samme sygdomme som optræder hos etniske danskere også ses blandt etniske minoriter, blot i langt større omfang. Desuden har mange indvandrere en mere risikobetonet livsstil end etniske danskere med hensyn til fx rygning og fysisk akti-vitet.
- Undersøgelsen viser dog også, at andelen af rygere, som er motiverede for at hol-de op med at ryge er høj. Så det er et betydningsfuldt område, hvor der umiddelbart kan gøres noget, siger forfatter til rapporten John Singhammer, Center for Folkesundhed. Læs side 4-7.

”Udfordringen ligger først og fremmest hos de sundhedsprofessionelle, der møder indvandrerne på sygehuset og i almen praksis, men politikerne har i sidste ende ansvaret for at skabe de rammer, der gør møderne gode – både for personale og patienter.”
Anders Kühnau, (S), regionsrådsmedlem, fmd. det midlertidige udvalg vedr. sociale forskelle i sundhed


Forventninger til mødet
I dette blad sættes især fokus på mødet mellem de etniske minoritetspatienter og det danske sundhedsvæsen. Helle Høstrup, sundhedsfaglig konsulent, Århus Uni-versitetshospital Skejby, mener det er vigtigt at få afstemt forventninger til mødet fra begge sider og siger:
- I lyset af de tydelige forskelligheder, som er på spil i samarbejdet med fremmed-sprogede patienter, blegner forskellene – som kan være lige så store – mellem sundhedsprofessionelle og etniske danskere. Fremfor at fortvivle over de store for-skelle kan samarbejdet med tosprogede patienter måske lære begge parter nye måder at kommunikere på. Læs side 8-9. Mødet mellem etniske minoriteter og sundhedsprofessionelle er også temaet i artiklen InterMultiFemina, som giver en række anbefalinger til at skabe et godt møde. Læs side 14-16.

Integrationsproblemer forstærker symptomer
En særlig udfordring er at hjælpe flygtninge og torturofre, hvor nyere forskning vi-ser, at et dårligt psykisk helbred og en lav livskvalitet ikke blot relaterer sig til en fortid med tortur og traumer, men at også en eksiltilværelse uden beskæftigelse og i social isolation kan være medbestemmende for sygdomsbilledet.
- Torturens direkte påvirkning af det psykiske helbred bliver med årene medieret af problemer relateret til livet i eksil, forklarer Annemarie Gottlieb, centerleder for RCT Midtjylland (nyt navn: Klinik for Traumatiserede Flygtninge), som netop er i gang med at etablere et nyt ensartet tilbud for hele regionen, som blandt andet skal sikre hurtigere behandling for traumeofre.

 Læs mere om udfordringer, glæder og lærerige erfaringer i arbejdet med etniske minoriteters sundhed - i mi(d)t LIV nr. 3, 2008.

Yderligere information og kontakt
Kirsten Vinther-Jensen, tlf: 8728 4707 / 2223 9490, kirsten.vinther-jensen@stab.rm.dk

mi(d)t LIV udgives af Center for Folkesundhed, Region Midtjylland