Et dansk dagblad har forholdt sig kritisk til Region Midtjyllands beslutning om at invitere indiske læger til at arbejde på Regionshospitalet. Regionsrådet fået en redegørelse - læs den her.

I det følgende redegøres for forløbet omkring rekrutteringen af indiske læger. Redegørelsen er et supplement til det svar, regionsrådsformand Bent Hansen har sendt til regionsrådet den 21. oktober 2008.

Baggrunden for at søge at rekruttere af indiske læger
Behovet for at rekruttere læger til regionens sundhedsvæsen havde stor opmærksomhed i hospitalernes drøftelser med direktionen i efteråret 2006. De enkelte hospitaler har og havde mangel på lægelig arbejdskraft og betalte i nogle tilfælde mere end 1000 kr. i timen for at få udført nødvendigt arbejde. Hospitalerne havde derfor hver for sig og med varierende held søgt at rekruttere læger i samarbejde med forskellige rekrutteringsbureauer. Det var vurderingen, at det ikke var uden problemer at fortsætte med at rekruttere læger fra blandt andet Polen. Vurderingen var derfor, at regionen skulle undersøge muligheden for at supplere det hidtidige rekrutteringsområde (EU-landende) med et nyt rekrutteringsområde.

Valget faldt i den forbindelse på Indien. Begrundelsen for dette var følgende:

Indiske læger er generelt veluddannede med baggrund i et uddannelsessystem, der har britiske rødder.

Indiske læger taler alle engelsk – udover deres lokale sprog – og har derfor sprogligt nemmere ved at begå sig internationalt.

Indiske læger er generelt vellidte også i vestlige lande, og en meget stor del af lægestaben i fx UK og USA har indisk baggrund.

Der er grund til at tro, at når en indisk læger tager det store skridt, det er at tage til Europa – til Danmark – så er det, fordi man seriøst har besluttet at tilbringe mindst 3-4 år i landet.

Indien er af Regeringen udpeget som et land, vi i Danmark skal satse på, når vi taler om at hente udenlandsk arbejdskraft.

På den baggrund blev det administrativt besluttet at undersøge muligheden for at rekruttere speciallæger fra Indien.

Region Syddanmark var stort set samtidig nået frem til samme konklusion. Der blev derfor holdt møde på direktionsniveau mellem de to regioner, så erfaringer kunne opnås i fællesskab. Resultatet var blandt andet et fælles visionspapir, ligesom det aftaltes, at Region Midtjylland i pilotprojektet trak det tunge læs. Region Syddanmark ville deltage med et hospital.

Flere ting skulle på plads, før projektet kunne sættes i gang. Der skulle findes en troværdig samarbejdspartner, der kunne arbejde både i Indien og i Danmark. Der skulle sikres, at projektet ikke blev opfattet som braindrain, men kunne være et led i et mere internationalt sundhedsvæsen. Endelig skulle det konkret sikres, at indiske speciallæger ville kunne godkendes i det danske sundhedsvæsen.

Det projekt der blev sat i gang handlede altså ikke kun om at rekruttere flere læger på samme måde som hidtil. Det handlede om at søge at gøre Indien til rekrutteringsområde – til gavn for det danske sundhedsvæsen og også gerne til gavn for det indiske sundhedsvæsen.


Valget af Expo-consult som samarbejdspartner
For at gennemføre projektet i overensstemmelse med ambitionerne, var det vurderingen, at der skulle bruges rådgiver med særlige kompetencer.

Først og fremmest skulle der findes en rådgiver, der kendte den indiske og den danske kultur – og dermed medvirke til at overvinde de kulturelle barierrer, der ofte optræder i rekrutteringsforsøg. Herudover skulle rådgiveren kunne operere i forhold til indiske myndigheder, så misforståelser og fejl blev undgået. Rådgiveren skulle gerne have kontakt til det indiske sundhedsvæsen, så arbejdet for regionen kunne reduceres. Endelig skulle rådgiveren gerne have erfaring med tilsvarende opgave.

De første kontakter til firmaet Expo-consult skete i slutningen af 2006. På baggrund af flere konstruktive drøftelser blev det i starten af 2007 besluttet at indlede et samarbejde med firmaet Expo-consult. Firmaet kunne dokumentere godt kendskab til indiske og danske forhold og havde adgang til en database med indiske speciallæger, der ønskede ansættelse i andre lande – herunder Danmark. Endelig vurderedes firmaet at være troværdigt og nemt at samarbejde med. Der blev samtidig lagt vægt på, at to nøglepersoner i firmaet havde kontaktnet til myndigheder og administrationer i Indien.

Der blev lagt vægt på, at der her var tale om et pilotprojekt, hvor nye veje og metoder skulle prøves af. Derfor udviklede samarbejdet sig undervejs – svarende til mange andre pilotprojekter. Hvis/når projektet skal gentages som normalt projekt, skal opgaven som samarbejdspartner annonceres, så flere får muligheder for at byde ind på opgavens løsning.

I første omgang leverede firmaet bl.a. eksempler på CV'er. Disse blev bl.a. brugt til at afklare muligheden for at få indiske speciallæger godkendt af den danske sundhedsstyrelse.

På baggrund af de indledende drøftelser med Expo-consult og drøftelser med Sundhedsstyrelsen blev det besluttet at arbejde videre med sagen. Det indebar blandt andet at få udarbejdet en egentlig kontrakt/samarbejdsaftale.

Der blev udarbejdet et stillingsopslag for indiske speciallæger. Stillingerne blev opslået søndag den 8. april 2007 i Sunday Times of India. Det blev samtidig vurderet, at sagen ville have en række principielle problemstillinger, så det blev besluttet, at sagen skulle forelægges regionsrådet inden kontrakten blev indgået. Det blev derfor understreget, at projektet ville kunne stoppes, hvis regionsrådet ikke ville godkende projektet.

I betragtning af kontraktens størrelse har der selvsagt været løbende fokus på, at Expo-consult levede op til sine forpligtelser. Det er vurderingen, at det har været tilfældet og firmaet har ”leveret varen”.

Andre firmaer var ikke i begyndelsen af 2007 inde i billedet, da der ikke på det tidspunkt forelå oplysninger om, at andre firmaer kunne leve op til regionens ønsker til en samarbejdspartner. Efter Region Midtjyllands planer om rekruttering af indiske læger blev kendt, har der været talrige henvendelser med tilbud om rekruttering af sundhedspersonale fra andre lande: Holland, De Baltiske lande, Polen, Thailand, Ghana, Tyskland, Ungarn, Israel m.fl.

I første halvdel af 2007 blev der afholdt møder med de firmaer, der henvendte sig for at vurdere, om der udover Indien, kunne være andre nationaliteter, der kunne være interessante set ud fra et rekrutteringsperspektiv.

Efterfølgende i 2008 er Region Midtjylland som bekendt også gået ind i 2 projekter om rekruttering af tyske sygeplejersker og speciallæger; og alle de firmaer, der har henvendt sig i 2008 har fået oplyst, at der ikke på nuværende tidspunkt er ønske om at gå ind i nye rekrutteringsprojekter (udover indiske læger og tyske sygeplejersker og læger).

I dagspressen er det fremgået, at regionen ikke har drøftet en samarbejdsaftale om rekruttering af indiske læger med firmaer, der har henvendt sig efter 1. januar 2007. Det er rigtigt, at regionen ikke konkret har drøftet en sådan aftale, dels fordi regionen havde indledt et udviklingsarbejde/pilotprojekt med Expo-consult, dels fordi ingen af firmaerne har fremlagt kompetencer, der var klart bedre end Expo-consult. Flere virksomheder oplyste, at de ikke kunne rekruttere indiske speciallæger, men de kunne rekruttere andre læger.

I dagspressen er det også fremgået, at regionen ikke ville tage imod tilbud om at rekruttere læger fra andre lande. Det er ikke korrekt. Aftalen var, at det enkelte hospital selv søgte bistand til rekruttering fra andre europæiske lande. I fællesskab blev der arbejdet med Indien-projektet.

Besparelsesplanerne på hospitalerne medfører også, at der p.t. er formindsket fokus på rekruttering.


Forelæggelse for forretningsudvalget og regionsrådet
Som tidligere nævnt blev det besluttet at forelægge sagen for regionsrådet på det tidspunkt, da administrationen vurderede, at projektet ville kunne gennemføres. Baggrunden for forelæggelsen var, at direktionen vurderede, at projektet ville påkalde sig stor opmærksomhed, og at der også var blevet påpeget en etisk problemstilling i forbindelse med rekrutteringen. Forretningsudvalget og regionsrådet skulle derfor have mulighed for at godkende eller stoppe det egentlige projekt.

Af sagsfremstillingen til de politiske møder fremgår, at der er tale om et pilotprojekt, ligesom udkastet til samarbejdsaftale med Expo-consult er omtalt.

I forretningsudvalgets møde den 10. april er der en række spørgsmål til sagen. Blandt andet er der kritik af, at sagen har været omtalt inden den politiske behandling.

Konkret anmoder regionsrådsmedlem Poul Müller (efter administrationens noter) bl.a. om en oversigt over, hvem der har henvendt sig for at tilbyde hjælp til rekruttering af udenlandske læger. Kommitteret Jørn Koch oplyser i den forbindelse, at der er kommet tilbud fra firmaer om læger i andre lande. Regionen har valgt at fokusere på indiske læger i dette projekt. De enkelte hospitaler står selv for konkrete ansættelser af læger fra andre lande. Vi holder møder med alle firmaer, der henvender sig – og videreformidler til hospitalerne til orientering.
På baggrund af Poul Müllers spørgsmål udarbejdes en oversigt af 26. april 2007 over henvendelser fra firmaer. Oversigten eftersendes til regionsrådets møde den 2. maj. Det fremgår ingen steder, at oversigten skulle være en oversigt over firmaer, der var forhandlet med i forbindelse med pilotprojektet om indiske speciallæger.

Til kritikken af, at projektet har været omtalt i pressen inden forretningsudvalgets møde oplyser direktør Leif Vestergaard Pedersen bl.a., at sagen har kørt i pressen siden før jul, hvor Syddanmark fortalte om projektet. Region Midtjylland har ikke skrevet kontrakt for det endelige forløb – men har, indenfor bemyndigelser, lavet foreløbige aftaler.

Forretningsudvalget indstiller, at administrationen arbejder videre med projektet. Regionsrådet tiltræder indstillingen.

Efter forretningsudvalgets møde går administrationen et skridt videre i projektet, idet der afgives en bestilling på i alt 30 indiske speciallæger til Expo-consult. Bestillingen indebærer, at projektet kan gennemføres, så ansættelsessamtaler m.v. kan afholdes inden sommerferien. Projektet vil fortsat kunne afbrydes, hvis regionsrådet skulle modsætte sig forretningsudvalgets indstilling.

Efter regionsrådets godkendelse af projektet den 2. maj, underskrives samarbejdsaftalen, og projektet gennemføres.


Er prisen på rekruttering af indiske speciallæger den rigtige?
Det er altid vanskeligt at vurdere, hvad der er en rigtig pris. Men på tidspunktet for kontraktindgåelse var der en klar fornemmelse af, at med de ydelser, der var inkluderet i prisen, var der tale om et prisleje, der var sammenligneligt med det, regionen i øvrigt betalte.
Et pilotprojekt som dette vil også indebære nogle éngangsudgifter, hvorfor det formodes, at der ved evt. senere bestillinger kan opnås en prisreduktion.

Prisniveauet for rekruttering gennem fx ”PARAGONA”, der bl.a. i 2005-2006 har rekrutteret en del polske læger til Hospitalsenheden Vest (tidligere Ringkjøbing Amt), er af Hospitalsenheden Vest anført til at være ca. 388.000 kr. excl. moms (2005/06 løn- og prisniveau). Heri er også inkluderet rejseudgifter til ansættelsessamtaler m.v.

Til belysning af prisniveauet for rekruttering af udenlandske læger kan det også anføres, at et af de firmaer, der har været møde med ”Medicotrust” med hjemsted i Toftlund i et oplæg til rammeaftale om rekruttering fra Tyskland samt Holland, dateret 4. marts 2008, anfører, at rekrutteringen af læger herfra vil koste 450.000 - 500.000 kr. pr. læge. Hertil kommer eventuelt forskellige tillægsbetalinger. Herefter tilføjes det: ”Det er selvsagt klart, at vi ikke kan konkurrere med prisen fra Indien (378.000 + 45.000 kr. pr. læge)”. Priserne er excl. moms.

Der er således intet, der tyder på, at prisniveauet for rekruttering af indiske læger har været usædvanligt sammenlignet med konkurrerende firmaers tilbud. Det er selvfølgelig helt nødvendigt, at man ved sammenligning sikrer sig, at ydelserne også er sammenlignelige.

Det skal i den forbindelse nævnes, at Region Midtjylland har lagt vægt på, at søge at undgå nogle af de problemer, der kan være ved rekruttering af udenlandsk arbejdskraft. Derfor har regionen betalt for, at familien kunne komme med, ligesom der er afholdt udgifter til sociale aktiviteter m.v., der enten optræder som en direkte udgift på de enkelte hospitalers regnskab (udover rekrutteringsudgiften) eller slet ikke afholdes – selvom det burde være sket. I den konkrete sag er nogle af disse udgifter afholdt centralt og indgår derfor i det samlede regnskab.


Har projektet været en succes?
Fakta er, at der blev rekrutteret 26 indiske speciallæger til Region Midtjylland. 25 af disse er fortsat ansat.

Region Midtjylland har evalueret projektet i marts måned og der kommer yderligere en evaluering ultimo året. Den endelige evaluering vil formentlig give gode anbefalinger til, hvordan yderligere rekruttering skal gribes an. Samtidig vil den givetvis vise, at der på nogle områder er stor tilfredshed hos både nogle af de indiske speciallæger og hos nogle af de danske afdelinger/kollegaer. På andre områder er der givetvis mindre tilfredshed. Det gør sig i øvrigt også gældende med rekruttering af læger fra andre lande. Disse rekrutteringer er sjældent blevet evalueret og fulgt som dette projekt.
Projektet har også vist, at det er muligt at åbne et nyt rekrutteringsfelt. Det var muligt at få de indiske speciallæger godkendt i Sundhedsstyrelsen. Og det var muligt at få indrejsetilladelser mv.

Projektet har formentlig været medvirkende til at sætte fokus på samarbejdet mellem udenrigstjenesten og f.eks. det danske sundhedsvæsen. Der er flere gode tilbud om samarbejde.

Endeligt har projektet måske været med til at sætte fokus på samarbejdet mellem Indien og Danmark om udveksling af arbejdskraft. I den forbindelse kan det nævnes, at cheflæge Steen Friberg den 23. og 24. oktober har været i Indien på indbydelse af det danske Udenrigsministerium på vegne af Danske Regioner.

Formålet var at åbne Work-in-Denmark Center ved den danske Ambassade i New Delhi.

Dette initiativ er et led i regeringens jobplan, og er en følge af Statsministerens besøg i Indien i februar 2008, og drøftelser mellem statsministeren og Indiens premierminister Manmohan Singh. Det indgik dengang i overvejelserne, at Indien har en overbevisende vækst og er et fokuseret mål for relationer for Danmark i fremtiden.

Det er vurderingen, at Steen Fribergs indlæg blev modtaget overordentlig positivt. Blandt andet blev Danske Regioners konservative skøn over mangel på speciallæger (1500) og sygeplejersker (3000) fremlagt. Den danske ambassades initiativ blev gæstet af repræsentant fra det indiske undenrigsministerium og udtrykte glæde ved den måde, de indiske læger var blevet modtaget i Danmark. Ministeriet oplyste, at dette kunne være platform for yderligere rekruttering.

Hvorvidt pilotprojektet skal fortsætte som et mere systematisk rekrutteringsarbejde må dels afvente evalueringen, dels en nærmere vurdering af det europæiske arbejdsmarked for sundhedspersonale. I den forbindelse skal det nævnes, at det tyske sundhedsvæsen nu er under forandring. Det betyder, at det lige nu er muligt at rekruttere tyske speciallæger, hvilket tidligere har været mere vanskeligt. Det betyder også, at der p.t. arbejdes med at rekruttere læger og sygeplejersker fra Tyskland.


Hvilke regninger er betalt hvornår i forhold til den indgåede aftale og forelæggelse for regionsrådet.
Det har i Berlingske Tidende været anført tidspunkter for betalinger til Expo-consult. Disse tidspunkter baserer sig på, at regningen er betalt på fakturadatoen.

I overensstemmelse med regionens regler betales en regning ikke på tidspunktet for fakturadatoen. Regningen betales, når de forudsatte varer er leveret (herunder at forudsatte aftaler er overholdt). Det betyder i den konkrete sag, at betalingerne foregår noget forskudt for fakturadatoen.

A) Kontraktbetingede udgifter:

Iflg. den indgåede rekrutteringsaftale punkt 3.3, 1. linie skal der betales 55.000 kr. pr. bestilt læge ved bestillingens afgivelse.

Den 21/2-07 er der bogført og udbetalt 490.000 kr. for bestilling af 10 læger (på fakturaen af 9/1 2007 anført som fremskaffelse af 10 CV’er). De resterende 60.000 kr. for de 10 læger (10 x 6000) er først bogført den 12/4-07 (fakturadato 27/2 2007). Det er CV'et for disse 10 speciallæger, der anvendes som grundlag for drøftelser med Sundhedsstyrelsen.

Den 12/4-07 (2 dage efter sagens behandling i forretningsudvalget – fakturadato 27/2 2007) er der bogført og udbetalt 1.100.000 kr. for bestilling af yderligere 20 læger.

Der er således pr. den 12/4-07 betalt i alt 30 x 55.000 kr. = 1.650.000 kr. for bestilling af i alt 30 læger.


Iflg. den indgåede rekrutteringsaftale punkt 3.3, 2. linie skal der betales 198.000 kr. pr. bestilt læge, når det samlede antal kandidater, som skal præsenteres at vælge imellem er blevet præsenteret, og iflg. punkt 3.3, 3. linie skal der betales 100.000 kr. pr. læge, som hospitalet har valgt blandt de præsenterede til ansættelse på et hospital.


Der blev afholdt ansættelsesinterviews i Indien i perioden 21/5 –25/5 2007 og der er den 30/5-07 udstedt faktura på 22 x 298.000 kr. = 6.556.000 kr. for rekruttering og ansættelse af 22 af de interviewede 22 læger.

Den 21/9-07 er der udstedt faktura på 5 x 298.000 kr. = 1.490.000 kr. for rekruttering og ansættelse af yderligere 5 læger efter ansættelsesinterview i Horsens, og endelig er der den 19/12-07 udstedt faktura på 353.000 kr. (55.000 + 298.000) for rekruttering og ansættelse af 1 læge til Kolding.

Status er herefter, at der er blevet betalt for de første ansættelsesfaser i henhold til kontrakten for i alt 28 læger (heraf 2 til Region Syddanmark).

Ifgl. den indgåede rekrutteringsaftale punkt 3.3., 4. linie skal der erlægges 25.000 kr., når lægen påbegynder sin ansættelse på hospitalet.

Lægerne startede arbejdet på hospitalerne den 1. februar 2008 og den 18/2-08 er der udstedt en faktura på 28 x 25.000 kr. = 700.000 kr.

Der er den 28/4-08 modtaget en kreditnota på 165.000 kr., idet der oprindeligt var betalt for bestilling af 31 læger – men slutresultatet var 28 bestilte læger.

Den samlede status er herefter, at der er betalt i alt 28 x 378.000 kr. = 10.584.000 kr. for rekruttering af i alt 28 læger, hvoraf de 2 er ansat i (og betalt af) Region Syddanmark.

Region Midtjyllands rekrutteringsudgifter for 26 læger ansat i henhold til rekrutteringsaftalen er herefter 10.584.000 – 756.000 = 9.828.000 kr. svarende til 378.000 kr. pr. læge.

I henhold til rekrutteringsaftalens punkt 2.2 betaler regionen dokumenterede udgifter til lægen for genforening med familien i Danmark. Udgiften kan maksimalt udgøre 45.000 kr. pr. læge.

Den 1/4-08 modtages mail vedhæftet faktura for rejseomkostninger og fragt af ejendele på det maksimale beløb 28 x 45.000 kr. = 1.260.000 kr. (1.170.000 kr. for Region Midtjylland).

Herefter beløber de samlede udgifter i henhold til kontrakten (rekruttering og familiesammenføring) sig til 9.828.000 + 1.170.000 = 10.998.000 kr. for Region Midtjylland, svarende til 423.000 kr. pr. læge. Beløbet er ekskl. moms, som afløftes for en offentlig virksomhed.

B) Udgifter forbundet med ansættelsessamtaler, integration m.v.

Der er i juni måned 2008 indgået aftale med Expo-consult om honorering med 100.000 kr. for det samlede arbejde, firmaet har påtaget sig ud over det de kontraktligt har været forpligtet til og efter, at lægerne er påbegyndt deres arbejde på hospitalerne.
Det har drejet sig om at yde praktisk bistand, personlig rådgivning og støtte til de indiske læger og deres familier i vanskelige situationer, samt fungere som bindeled mellem regionen og de indiske læger på tværs af hospitalerne.
Der er den 12/6-08 udstedt faktura til regionen på 100.000 kr.

Regionen har endvidere haft udgifter i forbindelse med ansættelsessamtaler. 10 personer rejste til Indien den 20. – 25. maj 2007 og 10 indiske læger var til ansættelsessamtaler i Horsens.

Der er i forbindelse med de indiske lægers ophold i Dronningens Ferieby afholdt arrangementer som led i integrationsprocessen (julefrokoster og studiebesøg). Der har været afholdt kørselsudgifter m.v.

De samlede udgifter i forbindelse med disse forskellige tiltag ligger iflg. fakturaerne i størrelsesordenen 7-800.000 kr. ekskl. moms, svarende til at projektet skal belastes med yderligere ca. 28 x 30.000 kr. pr. læge.

Med disse tillæg kommer de samlede udgifter pr. rekrutteret læge op i ca. 423.000 + 30.000 = 453.000 kr. (ekskl. moms).

Øvrige forhold
Region Midtjylland har en meroffentlighedpolitik. Regionen har derfor stillet alle oplysninger til rådighed for pressen i denne sag. Også oplysninger, som måske kunne være tilbageholdt efter reglerne.
Regionens direktion har konkret spurgt om journalisterne fandt, at der var oplysninger, som ikke var tilgængelige. Endvidere har regionen fremsendt redegørelsen af 21. oktober til journalisterne umiddelbart efter udsendelsen til regionsrådet.

Undervejs har journalisterne givet udtryk for, at kilder i branchen havde givet udtryk for, at kommitteret Jørn Koch og cheflæge Steen Friberg skulle have modtaget personlige modydelser i forbindelse med projektet. Det er meget alvorlige anklager. Efter anklagerne var fremsat, blev direktionen orienteret. På den baggrund blev journalist Jesper Dahl Caruso bedt om at konkretisere den meget alvorlige anklage. F.eks. ved at konkretisere eller antyde bare på indicieniveau, hvad der skulle være tale om. Det har ikke kunnet lade sig gøre.

I det konkrete projekt er der tre forhold, som er foregået i fuld åbenhed overfor direktionen og med direktionens forhåndsgodkendelse:

I forbindelse med de udvalgte indiske speciallægers sprogskoleophold i Indien, rejste Jørn Koch og Steen Friberg i oktober 2007 på besøg. Både for at demonstrere regionens fortsatte interesse og for at følge projektets fremdrift samt for at afklare eventuelle spørgsmål. På denne rejse var Jørn Koch og Steen Friberg ledsaget af deres respektive ægtefæller. Rejse og ophold for ægtefæller er afregnet personligt med Expo-consult (knap 9.000 kr. pr. ægtefælle). Hertil var der i tilknytning til turen en privat del, der er betalt privat og direkte til hotel m.v.

I forbindelse med modtagelsen af de indiske læger, var der dels en velkomstmiddag dels et julearrangement. I disse to arrangementer, der blev holdt for de indiske speciallæger og disses familier, deltog Jørn Koch og Steen Friberg med ægtefæller. Regionen afholdt udgiften hertil.

Jørn Koch og Steen Friberg har i december 2007 hver modtaget en flaske whiskey fra Expo-consult.

Det var (og er) direktionens vurdering, at ægtefælledeltagelsen i denne sag ville være et aktiv for projektet. Derfor har direktionen givet den anførte forhåndsgodkendelse.