Der er dannet et billede af Region Midtjylland, de indiske og danske læger, som vi ikke kan genkende, skriver Lægekredsforeningen i Region midtjylland og Region Midtjylland i en fælles pressemeddelelse. Begge parter mener tonen i debatten er helt urimelig.

Det indiske flag
Der er dannet et billede af Region Midtjylland, de indiske og danske læger, som vi ikke kan genkende.

Region Midtjylland har iværksat et pilotprojekt, hvor der er rekrutteret 26 indiske speciallæger til regionen. Projektet bliver – i modsætning til mange andre rekrutteringsprojekter evalueret. Der er allerede nu gode erfaringer, men også ting, som skal gøres bedre. Næste gang regionen søger at rekruttere læger fra udlandet skal processen ændres, så lægernes klager over processen, manglende information med videre imødekommes. Pilotprojekt har vist, at det er muligt at rekruttere indiske læger. Hvorvidt projektet er en succes vil vise sig, når evaluering er afsluttet – og allerbedst, når vi ved, hvor mange indiske læger, der bliver her på lidt længere sigt.

Region Midtjylland, regionens hospitaler og alle, der beskæftiger sig med rekruttering af lægelig arbejdskraft ved, at speciallæger fra lande udenfor EU ikke kan betragtes som speciallæger i Danmark. Derfor er højt kvalificerede læger fra f.eks. Schweiz, USA og Indien ikke speciallæger i Danmark, før der er gået noget tid. Men det ændrer ikke ved, at de indiske læger – som alle andre – kan arbejde efter deres kvalifikationer. Arbejdet på hospitalerne tager selvfølgelig afsæt i dette. Men for alle udenlandske læger er der naturligvis en sproglig og kulturel udfordring.

Der er derfor ingen grund til at stoppe pilotprojektet. Der er ingen grund til at skræmme de indiske læger hjem. Det danske sundhedsvæsen er en del af et internationalt sundhedsvæsen. Det skal være godt at være ansat her – både for danskere, indere og alle andre.

De indiske læger gør en stor indsats på regionens hospitaler. Nogle er faldet bedre til end andre – både fagligt og socialt. Alle de afdelinger, der har ansat en indisk speciallæge, gør en indsats for at tage godt imod lægen. Der er mange eksempler på læger og sygeplejersker, der både på arbejde og i deres fritid er optaget af, at de indiske kolleger føler sig velkomne. Er der nogen eksempler på mobning fra de danske kollegers side, vil vi gerne høre om dem – fordi det er der ingen, der ønsker.

Lægerne i Region Midtjylland og Region Midtjylland ønsker flere speciallæger til gavn for patienterne. Speciallægerne kan komme både fra indland, fra Europa eller lande uden for Europa – alt afhængig af, hvilke muligheder, der er for at rekruttere. Der er positiv opbakning til at bygge videre på erfaringerne fra pilotprojektet – både fra regionen, regionens læger og de faglige råd.

Lad os slutte med at understrege, at tonen og indholdet i debatten om de indiske læger i Region Midtjylland er blevet helt urimelig.


Lone Winther Jensen

Formand for Lægekredsforeningen
Region Midtjylland
Tlf. 4027 8297


Bent Hansen
Formand for regionsrådet
Region Midtjylland
Tlf. 4031 3707


 Lars Bolvig 
Formand for overlægerne
Region Midtjylland
Tlf. 4095 8761