02-09-2008

11 danske og udenlandske kunstnere samles i to uger ved Vestkysten for at få vind i håret og skabe kunst under temaet klima og energi.

11 danske og udenlandske kunstnere samles i to uger ved Vestkysten for at få vind i håret og skabe kunst under temaet klima og energi. To dage i løbet af workshoppen kan publikum kikke med, og senere udstilles værkerne i Ringkøbing. Bag arrangementet står Region Midtjylland.

Hvad kan man få ud af en akvariepumpe, tre kørestole, en lastbilpresenning, nogle jernrør og en mandshøj akrylplade?
Det må seks danske og fem udenlandske kunstnere vide, for de har bedt Region Midtjylland om at skaffe de nævnte materialer brug for deres kunst.

Kunstnerne mødes i en international workshop i fyrboligen til Nørre Lyngvig Fyr på Holmsland Klit i dagene 15. - 26. september, og i den periode skal de arbejde med værker, der relaterer sig til klima og energi.

En har på forhånd bebudet, at han vil arbejde med skibsfart, en anden har tanker omkring transport af handicappede, mens en tredje spekulerer i cykler med sejl, fortæller Inger Hørup, der er udviklingskonsulent i Region Midtjyllands afdeling for Landdistrikter og oplevelsesøkonomi.

”Vi vil gerne koble kunstnerne sammen med mennesker, der måske kan gribe deres ideer og bringe dem videre”, siger Inger Hørup og nævner, at der allerede er indgået aftaler om samarbejde med Hvide Sande Skibs- og Bådebyggeri, Kystdirektoratet samt Hvide Sande Havn.

Videre til klimatopmødet

Offentligheden får adgang til at kikke på de arbejdende kunstnere to gange, nemlig 19. og 24. september, og fra 28. september kan de desuden se de færdige værker udstillet i Ringkøbings tidligere dommerkontor.
Temaet klima og energi skal ses som en optakt til FNs klimatopmøde i København i 2009, og går alt som planlagt, vil værkerne fra den vestjyske workshop sågar blive udstillet under klimatopmødet, hvor Københavns Kommune stiller plads til rådighed for et antal udstillinger. Dette afgøres dog først senere på året.

Bidragydere

Regionsrådet for Region Midtjylland har bevilget 300.000 kroner af den såkaldte Kulturpulje til workshoppen i Vestjylland, og derudover har Ringkøbing Skjern Kommune, Holmsland Klit Turistforening og Visit Vestjylland bidraget med det praktiske arbejde.

Således vil kunstnerne starte deres arbejde med en tur ind gennem sluseanlægget i Hvide Sande og over til havneadministrationsbygningen "Blåtårn”. Her skal de møde deres nye ”samarbejdspartnere” og udveksle ideer. Derefter får de en rundvisning på havne området og en sejltur i Kystdirektoratets redningsbåd ”Skarven”.

Kunstnerne fra Danmark er:    

 • Elle-Mie Ejdrup Hansen
 • Hartmut Stockter
 • Jørn Rønnau
 • Anna Marie Holm
 • Klaus Bahnsen
 • Ulla Enevoldsen

Fra udlandet kommer:

 • Gustav Hellberg Sverige
 • Jouko Alapartanen Finland
 • Lakatos Pál, Ungarn
 • Tom Gilhespy Wales
 • Daiishi Shichino, Japan

Fotoet er til fri brug. Det downloades ved at klikke på det. De 11 kunstnere skal arbejde i fyrboligen til Nørre Lyngvig Fyr, der er Danmarks højst beliggende af sin slags. Måske kan en tur til tops ad den snoede trappe og udsigten fra toppen give dem inspiration.
Foto: Sverre Tveito Holmen

Fotoet er til fri brug. 

 

Kontaktoplysninger på alle regionsrådets medlemmer.