Gris skal lære Skejby-læger om komplikationer hos patienter med med forstørret hjertemuskel


Gris skal lære læger om komplikationer hos patienter med med forstørret hjertemuskel


Det er kompliceret og risikofyldt at operere patienter med forstørret hjertemuskel, fordi der efter hjerteoperationen ofte opstår komplikationer, som skyldes den forstørrede hjertemuskel.

Derfor har forskere på Anæstesiologisk-Intensiv Afdeling I og Hjerte-Lunge-Kar-Kirurgisk Afdeling T på Århus Universitetshospital, Skejby udviklet en ny eksperimentel dyremodel for forstørret hjertemuskel i et samarbejde på Klinisk Institut ved Aarhus Universitet

Sygdomstilstanden forstørret hjertemuskel opstår hos patienter med kronisk forhøjet blodtryk, eller som har en forsnævring af aortaklappen i hjertet.
Mange aspekter af denne sygdomstilstand er desværre dårligt belyste, fordi forskerne har manglet en velfungerende eksperimentel metode, hvor de kritiske komplikationer kan genskabes og undersøges systematisk fx på hjertet i en gris.

En sådan dyremodel er nu blevet udviklet af en forskergruppe ledet af læge Søren Lunde, hvor forskerne ved at udføre en mindre hjerteoperation på en gris kan påvirke hjertet til vokse, hvorved grisens tilstand bliver meget lig med patienternes tilstand.

Modellen kan anvendes til en lang række af eksperimentelle undersøgelser med bl.a. Doppler ultralyd, ny medicin samt afprøvning af nye hjertekirurgiske teknikker og har allerede dannet grundlag for flere forskningsprojekter på Klinisk Institut.

Flere oplysninger
Læge Søren Lunde, tlf. 2872 3835 / s.lunde@dadlnet.dk

Fakta
Modellen er publiceret i følgende originalartikel: A model for left ventricular hypertrophy enabling non-invasive assessment of cardiac function. Lunde S, Smerup M, Hasenkam JM, Sloth E. Scand Cardiovasc J. 2008 Dec 31:1-6.