En ny undersøgelse fra Arbejdsmedicinsk Klinik på Århus Sygehus skal kaste lys over de forhold i arbejde og fritid, som har betydning for udviklingen af ledproblemer.En ny undersøgelse fra Arbejdsmedicinsk Klinik på Århus Sygehus skal kaste lys over de forhold i arbejde og fritid, som har betydning for udviklingen af ledproblemer.


VALS 2008 - Videnskabelig undersøgelse af Arbejde, Led og Sundhed i Danmark, som projektet hedder, er en landsdækkende undersøgelse, der inkluderer 15.000 danskere i alderen 45 til 75 år. De medvirkende udgør et bredt spektrum af befolkningen og omfatter både personer med behandlingskrævende gener fra hofter og knæ samt personer uden disse problemer.

I Danmark blev der i 2005 indsat cirka 7500 nye hofter og 4400 nye knæ. Mange af disse operationer blev udført som følge af smertetilstande i leddene. Årsagerne til generne er langt hen ad vejen ukendte, men med VALS 2008 håber forskerne at kunne få bedre forståelse for problemerne.

Undersøgelsen er finansieret af forskningsmidler fra Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse.

Flere oplysninger
Tine Steen Rubak, Læge, ph.d.-studerende, Arbejdsmedicinsk Klinik, Århus Universitetshospital, Århus Sygehus, tlf. 5160 3981 / tineruba@rm.dk