To små stik over håndleddet og ingen opkast og kvalme. Det er resultatet for mange af de patienter på Regionshospitalet Randers,der modtager akupunktur i stedet for traditionel medicinsk behandling efter en operation i fuld bedøvelse. 65% får det mærkbart bedre med akupunktur, viser en undersøgelse.Det kan være hårdt at vågne op med voldsom kvalme efter en operation, men en undersøgelse blandt 150 patienter på Opvågningsafsnittet på Regionshospitalet Randers viser, at 6 ud af 10 patienter kan hjælpes med akupunktur.

- For en del patienter, hvor de fleste er kvinder, er kvalme og opkastning næsten det værste ved hele forløbet og kan endda overgå smerterne fra operationssåret. Men siden vi begyndte forsøget med akupunktur, har vi set, at rigtig mange patienter får reduceret de ubehagelige bivirkninger ved bedøvelsen, fortæller sygeplejerske og akupunktør Annette Vennegaard, der sammen med en gruppe sygeplejersker har stået bag projektet.

Traditionelt behandles kvalme og opkast med medicin, hvilket ofte har bivirkninger som f.eks. sløvhed og forstoppelse. Der er også patienter, som ikke kan tåle medicinen. Som en sidegevinst er akupunkturen langt billigere end medicinen. De to nåle koster ca. 1 krone.

- Inden for den første halve time efter patientens ankomst til opvågningsafsnittet, vurderer vi, om der er behov for behandling, og er der det, er akupunktur i dag det første, patienten tilbydes. Nu hvor vi tilbyder akupunktur, har vi faktisk reduceret brugen af almindelig medicin med 50%, og akupunkturen har ingen bivirkninger”, siger Annette Vennegaard.

Med de gode resultater er akupunktur nu gjort til et permanent tilbud på Regionshospitalet Randers. På baggrund af projektet arbejdes der på at få godkendt en såkaldt klinisk retningslinje, så behandlingsformen kan indføres på andre hospitaler.

Flere oplysninger
Annette Vennegaard, intensivsygeplejerske og akupunktør, Opvågningsafsnittet og Intensivafsnittet, Regionshospitalet Randers, tlf. 8910 2229 / 8696 4477

Fakta
  • Traditionel kinesisk behandlingsmetode, hvor ultra tynde, sterile nåle placeres i udvalgte akupunkturpunkter på kroppen. 
  • Kroppen består af 365 klassiske akupunkturpunkter, der hver især eller kombineret har forskellige virkninger.
  • Opvågningsafsnittet benytter akupunkturpunktet P-6 til behandling af symptomer som kvalme og opkastning. Punktet sidder ovenfor håndleddet.