De fleste mennesker bliver dybt rystet over at få at vide, at de har kræft. Men nu viser det sig, at en personlig vejleder kan hjælpe patienten tilbage på sporet. Opdagelsen er beskrevet i en ny rapport fra Marselisborgcenteret under Region Midtjylland.


De fleste mennesker bliver dybt rystet over at få at vide, at de har kræft. Men nu viser det sig, at en personlig vejleder kan hjælpe patienten tilbage på sporet. Opdagelsen er beskrevet i en ny rapport fra Marselisborgcenteret under Region Midtjylland.


13.430 borgere i Viborg, Herning, Randers og Skive Kommune lever med kræft, og hvert år får 1.940 andre konstateret sygdommen. Men på trods af kræftsygdommen har de fleste adskillige leveår tilbage. Diagnosen ryster dog mange så meget, at det er vanskeligt at komme tilbage til et hverdagsliv igen. Levevejen bliver sygedagpenge, og konsekvensen: Social og økonomisk deroute.

”Et sted at læsse af”
I samarbejde med MarselisborgCentret under Center for Folkesundhed i Region Midtjylland, har Herning, Randers, Skive og Viborg Kommune derfor det seneste halvandet år kørt et projekt, hvor borgerne fik støtte af en koordinator.

- Koordinatoren er en slags vejleder, guide og coach, som kan hjælpe borgeren med kræft med alt fra en kort samtale og information til planlægning af et rehabiliteringsforløb, der fx kan ende med tilbagevenden til det gamle arbejde, fortæller MarselisborgCentrets konsulent Bjarne Rose Hjortbak, som har evalueret projektet, og fortsætter:

- Til vores overraskelse efterspørger borgere med kræft ikke en masse nye tilbud. De efterlyser til gengæld et sted, hvor der er tid og plads til at tale om angsten, familien og arbejdet - og få nogle gode ideer til at komme videre. Den rolle udfylder koordinatoren til borgernes fulde tilfredshed.

Omkring 250.000 danskere lever med kræft eller efter en kræftsygdom, og hvert år får yderligere 35.000 nye patienter sygdommen.

Erfaringerne fra de fire jyske kommuner bliver nu taget med i en arbejdsgruppe i Sundhedsstyrelsen.

Læs mere om undersøgelsen på Marselisborgcenterets egen hjemmeside. Rapporten ligger til download – både i sammenfatning og i sin helhed - samme sted.

Flere oplysninger
Projekt – og udviklingskonsulent, Bjarne Rose Hjortbak, cand. scient. soc. og sygeplejerske, tlf. 8949 1225 / 2674 5614 / Bjarne.Hjortbak@stab.rm.dk

Formand for KOSAK-styregruppen, ledende regionssocialoverlæge og ph.d. Claus Vinther Nielsen, leder af MarselisborgCentrets Forskning & Udviklingsfunktion og Klinisk Socialmedicin i Center for Folkesundhed, Region Midtjylland, tlf. 8728 4741 / 2223 9488 / Claus.Vinther@stab.rm.dk