28-04-2009

Århus Kommune har lagt billet ind på at erhverve titlen som Europæisk Kulturhovedstad i 2017, og nu optrappes byens kandidatur ved at invitere kommunerne i Region Midtjylland til et samarbejde.

Den 7. maj 2009 samles således 150 af regionens kultur-, uddannelses-, erhvervsfolk samt politikere og embedsmænd fra kommunerne i RemisenBrande.
Her skal de drøfte perspektiver og muligheder i det regionale samarbejde. Århus Kommune og Region Midtjylland er vært ved konferencen.
”Kulturhovedstadsprojektet er et kæmpe projekt, der vil påvirke kulturlivet og kulturtilbuddet i hele regionen. Jeg glæder mig til at vi nu i en stor kreds fælles skal udvikle projektet,” siger rådmand for Kultur og Borgerservice i Århus Kommune Jacob Bundsgaard Johansen.
Region Midtjylland er allerede gået ind i samarbejdet med 1 mio. kr. til det forberedende arbejde i 2009 og 2010.
”Vi vil i regionen støtte op om dette samarbejde, og vi håber, at vi sammen kan tænke de tanker, skabe de netværk og løfte de projekter, der skal styrke udviklingen i vores region og sikre fremtidens vækst”, siger 1. næstformand i regionsrådet Johannes Flensted-Jensen.

Kommunesamarbejde
Samtidig har seks kommuner været i dialog med Århus Kommune og Region Midtjylland om at indgå i et samarbejde frem til 2012, hvor det endelige valg af kulturhovedstad skal træffes. De seks kommuner er Randers, Viborg, Silkeborg, Horsens, Herning og Holstebro – alle byer, der på forskellig vis fører en ambitiøs kulturpolitik og tilsammen kan udgøre en stærk kerne i det regionale samarbejde om 2017. I juni måned tages der politisk stilling til samarbejdet.

Masser af indlæg
Konferencen indledes af Århus Kommunes kulturrådmand Jacob Bundsgaard Johansen og 1. næstformand i regionsrådet Johannes Flensted-Jensen. Der bliver desuden indlæg fra en stribe indbudte oplægsholdere, der giver hvert deres bud på projektets betydning for regionen. Der bliver internationale indlæg fra Mary Miller, direktør for Stavanger Europæisk Kulturhovedstad 2008 og Fredrik Lindegren, kulturchef i Umeå, der er Sveriges bedste bud til titlen i 2014. Blandt de øvrige oplægsholdere er Søren Høy fra Den Europæiske Filmhøjskole, Birgit Krøijer fra Kulturprinsen i Viborg, Dorthe Carlsen fra Midtjyske Medier samt Johannes Poulsen, MF og formand for kultur- og fritidsudvalget i Herning Kommune.

Turisme og erhverv
Et væsentligt mål med konferencen er bl.a. at se på konkrete muligheder for i de kommende år at styrke kulturens placering i det regionale samarbejde og underbygge de netværkssamarbejder, der allerede er i gang. Derudover skal dialogen være med til at sikre, at bl.a. turismesatsninger og erhvervsudvikling i regionen også kan styrkes gennem samarbejdet omkring 2017.
”2017 kan anvendes både som pejlemærke og løftestang for regionens visioner, og ser man projektet som mere end blot et oplevelsesrigt år – nemlig som krumtap for udvikling – kan tiden op til 2017 bruges som mål og drivkraft”, siger kulturrådmand Jacob Bundsgaard Johansen.

Tilmelding
De er stadig få, ledige pladser på konferencen, så hvis du har lyst til at deltage, kan du gå ind på www.aarhus2017.dk og se det samlede program.

Flere oplysninger
Pressechef for kultur og Borgerservice i Århus Kommune Michael Jaap, tlf. 89 40 23 73