15-05-2009Det handlede om bølgeenergi, computerspil og telefonbøger, da tre midtjyske deltagere i går vandt den regionale finale i Klima-DM. De fik en check på 20.000 kroner og skal nu videre til den nationale finale, hvor hovedpræmien er 250.000 kroner.


Der var fyldt med inspirerende, klimavenlige ideer på Skive Bibliotek fredag eftermiddag. Region Midtjylland, der er medarrangør af det landsdækkende Klima-DM, havde inviteret til regional finale, og både konkurrencedeltagere og Skive-borgere var mødt op for at deltage i festlighederne.
Med tv-meteorologen Jesper Theilgaard som konferencier blev tilhørerne underholdt med tankevækkende betragtninger om klodens tilstand. Og kloden har feber, fordi den ikke kan slippe af med den energi, den får fra solen, sagde Jesper Theilgaard, for at understrege vigtigheden af, at vi samler alle gode kræfter for at imødegå klimaproblemerne.
Aleksander Aagard, 2. næstformand for Regionsrådet i Region Midtjylland, sagde i sit oplæg, at Region Midtjylland fra starten har fundet det naturligt at støtte Klima-DM ved at gennemføre den regionale konkurrence.
 "Vi synes, det er et godt og spændende arrangement, som er med til at sætte et bredt fokus på de løsninger, som findes på klimaudfordringerne", sagde Aleksander Aagaard.
 "Konkurrencen er med til at skabe et folkeligt engagement, og forhåbentlig fører den til en større omtanke i vores handlinger. Samtidig viser konkurrencen os, at det er muligt med enkle og konkrete handlinger at gøre noget. Det er således ikke kun overladt til eksperter og forskere at finde brugbare løsninger", sagde han.

Tre kategorier
Ved den regionale finale i Klima-DM var 28 ud af de 204 midtjyske konkurrencebidrag nomineret, og af dem blev der kåret vindere i de tre kategorier handling, kreativitet og teknologi.

Førstepladsen i hver af de tre kategorier gik til:
Handling: René Jensen, Horsens, for forslaget Reklamer ja tak og telefonbøger ja tak om at gøre det at modtage aviser og reklamer til et aktivt tilvalg.
Kreativitet: Joakim Rex, Thomas Simon og Peter Martin fra KaosPiloterne i Århus for forslaget Den enes nød, den andens brød om et provokerende computerspil med stof til eftertanke.
Teknologi: Kasper Pagh, Århus N, for forslaget Ny type unidirektionel rotor om en ny type teknologi, der kan forbedre udnyttelsen af bølgeenergien.

Disse tre vindere fik hver en check på 20.000 kroner samt adgang til landsfinalen i København den 12. juni, hvor de har chancen for at vinde en kvart mio. kroner.

Derudover blev der fundet en 2. og en 3. plads i hver af de tre kategorier. Disse var:
Handling: Olliver Godvil, Knebel (2. plads) og Anette Gjurup, Kresten Buch og Martin Thim fra Bryrup (3. plads)
Kreativitet: Douglas W. Ferrari, Århus (2. plads) samt 4.a fra Sdr. Felding Skole (3. plads)
Teknologi: N.K. Knudsen, Hedensted (2. plads) samt Finn Vestergaard, Herning (3. plads)

Billedtekst: De tre vindere, fra venstre Kasper Pagh, Joakim Rex og René Jensen. Foto: Gert Laursen. Kan downloades i høj opløsning ved at klikke på det.

Se dommerpanelets begrundelser
Se dommerne præsentere sig selv
Se programmet for den regionale finale
Se alle forslagene
Læs mere på www.klima-dm.dk

Flere oplysninger:

   

Aleksander Aagaard
2. næstformand for Regionsrådet i
Region Midtjylland
Telefon: 8652 2899
Mobil: 2945 2441
sander@rr.rm.dk

    Karsten Bækgaard, kontorchef
Regional Udvikling, Region Midtjylland
Telefon: 8728 5130
Mobil: 2961 7769
karsten.baekgaard@ru.rm.dkKontaktoplysninger på alle regionsrådets medlemmer findes på http://www.rm.dk/politik/politikerne