Hospitalsfysiker Kari Tanderup fra Århus Universitetshospital, Århus Sygehus, modtager i dag den såkaldte Jack Fowler-pris.
Hospitalsfysiker Kari Tanderup fra Århus Universitetshospital, Århus Sygehus, modtager i dag den såkaldte Jack Fowler-pris.


2. september modtager hospitalsfysiker og ph.d. Kari Tanderup fra Onkologisk Afdeling på Århus Sygehus en fornem pris. Det er den såkaldte Jack Fowler-pris, som uddeles ved det, der hedder 10th Biennial ESTRO Conference on Physics and Radiation Technology for Clinical Radiotherapy.
 


ESTRO er den europæiske stråleterapi-organisation og hvert andet år afholdes denne fysikkonference, som er den største af sin art i Europa og samler de førende eksperter inden for stråleterapi.

Jack Fowler-prisen gives for det bedste abstract – d.v.s. den bedste beskrivelse af et videnskabeligt projekt.

Optimal kræftbehandling
Kari Tanderups vinderabstract omhandler strålebehandling af livmoderhalskræft.

350 danske kvinder bliver hvert år rammes af livmoderhalskræft, og ca. halvdelen af dem bliver behandlet med strålebehandling.

- Stråleplanlægning af livmoderhalskræft har tidligere foregået ved at bruge røntgenbilleder og CT-skanning. Men ved at supplere med MR-skanning kan man bedre bestemme kræftsvulstens størrelse og biologi, og herefter kan strålerne skræddersys til at passe med svulsten og det omgivende raske væv, fortæller Kari Tanderup.

- Formålet med mit projekt er at analysere, hvordan radioaktive kilder kan placeres bedst muligt for at aflevere en optimal stråledosis.

Når man supplerer med MR-skanning, kan der gives en væsentlig højere stråledosis, især i de store og stråleresistente kræftsvulster, samtidig med at stråledosis kan nedsættes i det normale væv. På den måde kan man reducere risikoen for tilbagefald og give færre bivirkninger.