Det er ingen hemmelighed, at offentlig mad, og især patientmad, sjældent er et spændende bekendtskab. Men det vil Køkkenet på Århus Universitetshospital, Århus Sygehus nu lave om på.


Det er ingen hemmelighed, at offentlig mad, og især patientmad, sjældent er et spændende bekendtskab. Men det vil Køkkenet på Århus Universitetshospital, Århus Sygehus nu lave om på.Økologiske grøntsager. Kød med saft og kraft. Hjemmelavet pølse, helt fra bunden. Det er nogle af kodeordene for cheføkonoma Bente Sloth og hendes medarbejdere i Køkkenet på Århus Sygehus. De ved, hvor vigtigt ernæringsrigtig mad er for patienter – så nu vil de i gang med at lave patientmaden spændende, indbydende og fyldt med næring.- I mange år har offentlig mad været offer for stor kritik – og i rigtig mange tilfælde har det været berettiget. Men nu er branchen langsomt ved at vågne. Man er ved at indse, at det ikke er godt nok. Og nu er den sidste hurdle at opdage, at det faktisk ikke behøver at være hverken sværere eller dyrere at lave ordentlig mad, end det er nu, fortæller Bente Sloth.

For Bente Sloth er det vigtigt, at der kommer fokus på, hvor stort et ansvar man har, når man laver offentlig mad.

- Når vi for eksempel laver mad til Århus Sygehus’ patienter, så har vi et kæmpe ansvar. Patienterne er jo tvunget til at spise den, og derfor er det vigtigt, at vi lever op til vores forpligtelse, nemlig at lave god, hjemmelavet og nærende mad til dem.

Succes i Randers
Og Bente Sloth ved, hvad hun taler om. Før hun kom til Århus Sygehus 1. maj, var hun ansat ved Regionshospitalet Randers. Her ændrede hun fuldstændig begreberne patientmad og personalemad. Og hun gjorde det, uden at hendes ledelse måtte punge ekstra ud af et i forvejen sparsomt offentligt budget.

- I Randers dokumenterede jeg, at det kan lade sig gøre at lave god mad til de samme penge, som vi bruger i dag. Men det kræver et modigt personale, som er med på at kaste sig ud i noget helt nyt. Det havde jeg i Randers, og det har jeg også her i Århus. Derfor er jeg sikker på, at det også nok skal lykkes her, siger Bente Sloth, som i løbet af efteråret og vinteren vil udføre de gennemgribende ændringer.

Første skridt på vejen
I tirsdags skød Bente Sloth og hendes medarbejdere så det store omlægningsprojekt i gang. De havde inviteret Torsten Schmidt fra den fornemme Århus-restaurant Malling & Schmidt på besøg. Han fortalte dem om, hvordan han arbejder, og så lod han dem smage på nogle af de ting, han kan. For eksempel blev der serveret smagsprøver på en ret, der bestod af grød, lavet på blandt andet byg, spelt og brændenælde, serveret med skaldyrsbouillon og usødet ymerdrys. Meningen var, at han skulle inspirere køkkenmedarbejderne til at få lyst til at prøve noget nyt.

- Jeg kan mærke, at folk er helt vildt klar til at tænke anderledes. Tirsdagens arrangement skulle gerne give dem endnu mere blod på tanden, fortæller Bente Sloth.Og noget tyder på, at det virkede:
- Jeg har lyst til at gå hjem og prøve tingene af, fortæller David Buchholdt, som er cateruddannet.
- Man kunne mærke, at det virkelig var en mand, der brænder for det, han laver. Og selvom nogle af de ting han fortalte om var lidt langt ude, så giver det lyst til at prøve noget nyt.

Yderligere oplysninger:
Cheføkonoma Bente Sloth, bente.sloth@aarhus.rm.dk,
89491819 / 20824787 / 40417909


www.storesmagedag.dk- projekt, hvis formål bl.a. er at bekæmpe den gængse opfattelse af, at mad fra storkøkkener og kantiner ikke er værd at sætte tænderne i. Her deltager Bente Sloth også.