Tand-, Mund- og Kæbekirurgisk Afdeling O på Århus Universitetshospital, Århus Sygehus har købt en ny scanner. Samtidig har de købt en ny printer, som arbejder sammen med scanneren. Men det er ikke papir, printeren spytter ud.


Tand-, Mund- og Kæbekirurgisk Afdeling O på Århus Universitetshospital, Århus Sygehus har købt en ny scanner. Samtidig har de købt en ny printer, som arbejder sammen med scanneren. Men det er ikke papir, printeren spytter ud.


Den nye Cone Beam CT-scanner i brug (modelfoto).

I stedet spytter den gipsafstøbninger af kranier ud. Det tager otte timer, fra tandlægen trykker på print, til han står med patientens kranie i hånden. Afstøbningen kan han så bruge på samme måde, som han normalt ville bruge selve patientens hoved. Er der for eksempel tale om en patient med underbid, kan man måle og skære på afstøbningen, hvor meget man skal operere, således at man er bedst muligt forberedt til operationen.


Oversygeplejerske Kirstine Hjort i gang med at betjene printeren.

Printerteknologien opstod tilfældigt, da to unge mænd en dag fik den idé, at de ville putte kartoffelmel i deres almindelige computerprinter. Det fik de små modeller af bogstaverne ud af, og derfra har ideen udviklet sig.

Stort set ingen stråling
Den nye scanner er en såkaldt Cone Beam CT-scanner. Scanneren gengiver tænder og kæber tredimensionelt med stor præcision og med 100 gange mindre stråling end en normal CT-scanner. Scanneren er blandt andet indkøbt, fordi den gengiver knogler utrolig nøjagtigt. Og når scanneren har taget sine billeder, sender den dem videre til printeren i kælderen.


Ledende overtandlæge John Jensen (tv.) og overtandlæge Sven Erik Nørholt ved printeren.

Lettere for patienter
Det nye udstyr sparer ikke blot tid for de ansatte – det har også gjort livet lettere for patienterne på afdelingen.
- Patienterne sparer både tid og ekstra besøg på grund af det nye udstyr – og så slipper de endda også for at blive udsat for høje doser af stråling, fortæller ledende overtandlæge på Afdeling O, John Jensen.

Fejres med reception
Afdeling O har valgt at fejre det nye udstyr med en reception. Den foregår
Tirsdag d. 22. sep. kl. 15 på Afd. O, Nørrebrogade 44, bygn. 9D, 2. sal
Pressen er velkommen til at deltage.

Yderligere oplysninger:
Ledende overtandlæge John Jensen, 8949 2929 / johjense@rm.dk
Oversygeplejerske Kirstine Hjort, 8949 9740 / kirshjor@rm.dk