Plastikkirurgisk Afdeling på Århus Universitetshospital, Århus Sygehus fejrer 23. oktober 40 års jubilæum

Hans Krulls frise

Mange danskere tror, at plastikkirurgi kun handler om store silikonebryster og latinoinspirerede numseimplantater. Men det er langt fra hele sandheden.

På Plastikkirurgisk Afdeling på Århus Universitetshospital, Århus Sygehus, som i dag kan fejre sit 40 års jubilæum, handler det primært om mennesker, der opereres for kræft eller får rekonstrueret kropsdele efter en sygdom.

64-årige Annie Rohbrandt fra Studstrup ved Århus fik fjernet sit ene bryst i 1994. Hun havde brystkræft. I 10 år levede hun et godt liv – med kun et bryst. Indtil hun en dag helt tilfældigt så en kvinde i fjernsynet, som fik en såkaldt brystrekonstruktion. En operation, hvor lægen bruger patientens mavehud og -fedt til at rekonstruere et bryst. Annie kontaktede sin læge og fik at vide, at en sådan operation også var en mulighed for hende. Kort efter blev Annie opereret.

- Det havde egentlig aldrig været et problem for mig at leve med et bryst. Hvis mine omgivelser ikke kunne holde ud at se på mig, så kunne de jo lade være, siger Annie. Hun kunne dog straks efter operationen mærke en stor forskel på sig selv og sit selvværd.

- Jeg retter ryggen noget mere nu. Og holder skuldrene højt. Jeg kunne godt leve med, at jeg kun havde et bryst – men jeg har det meget bedre med mig selv nu. Jeg føler, at jeg har fået en stor del af min kvindelighed tilbage, fortæller hun.

En typisk patient

Ledende overlæge på Plastiskkirurgisk Afdeling, Gitte Hougaard, fortæller, at Annie er et typisk eksempel på en plastikkirurgisk patient, der har fået foretaget en rekonstruktion. Afdelingen foretager nemlig ofte rekonstruktioner af kropsdele, som enten er misdannet fra fødslen eller som er blevet det efter en ulykke eller efter behandling af en sygdom.

- Vi behandler primært kræftpatienter. Enten den primære operation eller følger efter en operation. Og når vi rekonstruerer, foregår det ofte ved hjælp af væv fra en anden del af patientens krop, fortæller hun.

Ingen kosmetiske operationer
Men Gitte Hougaard oplever ofte, at folk går ud fra, at hun som plastikkirurg bruger det meste af sin tid på at lave ”bryster og bryn”, som de kalder det på hendes afdeling.

- Mange tænker straks på kosmetiske operationer, når de hører, at jeg er plastikkirurg. Men det er langt fra det, vi laver hos os. Her laver vi ikke kosmetiske operationer. Her behandler vi mennesker, som er syge eller har deciderede misdannelser, forklarer hun.

40 år med plastikkirurgi på Århus Sygehus 

23. oktober fejrer Plastiskkirurgisk Afdeling deres 40 års jubilæum.

Pressen er velkommen til at deltage. Arrangementet finder sted kl. 12 på Hotel Helnan Marselis i Århus.

Fakta om Plastikkirurgisk Afdeling

Afdelingen behandler både medfødte og erhvervede lidelser. Det kan altså både være medfødte misdannelser, men det kan også være lidelser, der er opstået efter for eksempel et ulykkestilfælde, behandling af en kræftsygdom eller anden kirurgisk behandling. Cirka 90 % af de behandlinger, de udfører, er kræftrelaterede.

Patientens eget væv (det vil sige hud, muskler, knogler og nerver) anvendes til en rekonstruktion af det mistede eller beskadigede væv, enten ved hjælp af hudtransplantation eller ved anvendelse af såkaldte lokale lapper.

Afdelingen udfører ikke kosmetiske operationer.

Yderligere oplysninger
Gitte Hougaard, Ledende overlæge på Plastikkirurgisk Afdeling, Århus Sygehus
8949 3859 / gitthoug@rm.dk

Annie Rohbrandt, Patient på Plastikkirurgisk Afdeling, Århus Sygehus
2537 2958 / annieroh@mail.dk