18-11-2009

Torsdag, den 26. november åbner udstillingen Ungarsk Karma på Ikast Bibliotek. Udstillingen, som Region Midtjylland støtter, omfatter plakater af kunstnerne Krzysztof Ducki, István Orosz og Péter Pócs og vises i anledning af 20-året for systemskiftet i Ungarn.

Europa fejrer i dette efterår 20-årsjubilæeet for omvæltningerne og systemskiftet i Øst- og Centraleuropa i 1989.
I den anledning vises udstillingen Hungarian Karma på Ikast Bibliotek. Plakater af de tre ungarske kunstnere Krzysztof Ducki, István Orosz og Péter Pócs handler om omvæltningerne i det ungarske samfund i 1989, men peger også tilbage mod den ungarske opstand mod Sovjetunionen i 1956.
Udstillingen vil kunne ses indtil 30. december.

Åbning med fyraftensforedrag
I forbindelse med åbningen er biblioteket desuden ramme om et fyraftensarrangement. Her vil generalkonsul Heine Sveistrup Jensen fortælle om systemskiftet i Ungarn og Centraleuropa. Han vil dels tale ud fra sine personlige erfaringer og dels fortælle om den politiske, kulturelle og økonomiske betydning, omvæltningerne har fået for hele Europa.

Dansk-ungarsk samarbejde
Udstillingen er blevet til i et samarbejde mellem Region Midtjylland, Århus Kommune, Dansk Plakatmuseum og Ungarns Generalkonsulat.
Udstillingen har tidligere været vist på Rådhuset i Århus og på Viborg Stiftsmuseum.
Baggrunden for Region Midtjyllands engagement i udstillingen er et mangeårigt samarbejde med de to ungarske amter Bács Kiskun og Györ-Mosun-Sopron.
I udstillingskataloget skriver regionsrådsformand Bent Hansen:
”Gennem vores samarbejde med vores ungarske samarbejdsamter har vi været ganske tæt på den udvikling, som det ungarske samfund og befolkning har gennemgået, hvilket også har været meget spændende for mig personligt at opleve. Vi samarbejder på tværs af de nationale og regionale grænser, for at vi sammen kan gøre vores regioner til et bedre sted at være både for borgere og virksomheder.”

Om Heine Sveistrup Jensen
Heine Sveistrup Jensen er generalkonsul for Ungarn i Jylland og på Fyn. Han har studeret ungarsk sprog og litteratur ved Budapest Universitet 1975-77. Siden har han haft regelmæssige ophold i Ungarn. Han har holdt foredrag om Ungarn i en lang række fora. Han er medindehaver af ingeniørvirksomhed i Budapest siden 1993 og er ungarsk gift.


Yderligere oplysninger:

Peder Bang
International medarbejder
Regional Udvikling, Region Midtjylland
Telefon: 8728 5093
peder.bang@ru.rm.dk

Erik Bach Andersen
Udviklingskonsulent
Regional Udvikling, Region Midtjylland
Telefon: 8728 5138
erik.andersen@ru.rm.dk

Martin Lundsgaard-Leth
Biblioteksleder, Ikast-Brande Bibliotek
Telefon: 9960 5133
Mobil: 5139 8584
malun@ikast-brande.dk