30. december blev transplantation nr. 85 gennemført på Skejby. Det er det største antal nyretransplantationer i Århus nogensinde.

Sygeplejerske Line Stærmose-Madsen og overlæge Hans Jørgen Kirkeby sammen med Ole Haslund, som fik blomster af hospitalet, fordi han var nr. 85, der blev nyretransplanteret på Skejby i 2009. I dag skal han hjem til familien og fejre sin 47 års fødselsdag.

30. december blev transplantation nr. 85 gennemført på Skejby. Det er det største antal nyretransplantationer i Århus nogensinde.

Antallet af nyretransplantationer på Skejby er igen nået op på niveauet fra midten af 1980'erne, som ellers er blevet anset som nyretransplantationernes højdepunkt i Århus. 2009 blev et rekordår med 85 nyretransplantationer på Skejby. Den seneste rekord er fra 1986, hvor der blev foretaget 80 transplantationer i Århus.

Det blev den 47-årige Ole Haslund fra Gandrup mellem Aalborg og Hals i Nordjylland, der mellem jul og nytår fik foretaget nyretransplantation nr. 85 på Skejby i 2009.

- Jeg glæder mig til at komme hjem og få et almindeligt liv uden at være sluttet til en dialysemaskine hver nat. Et liv hvor jeg igen har kræfter både til arbejde og familieliv, og hvor jeg kan spise hvad jeg vil, siger Ole Haslund.

Der er i de seneste år sket en stigning både i antallet af transplantationer af nyrer fra afdøde donorer og i antallet af familietransplantationer.

- Vi har et system med organdonations-ansvarlige nøglepersoner på hospitalernes intensivafdelinger, og her i regionen er det kommet til at fungere rigtigt godt. Samtidig begynder vi at kunne se resultater af, at vi har fået Dansk Center for Organdonation, siger ledende overlæge Stinne Kvist fra Nyremedicinsk Afdeling.

56 af nyrerne i 2009 stammede fra afdøde organdonerer, mens 29 kom fra familiemedlemmer til nyresyge. Antallet af familietransplantationer er steget med 50 pct. i forhold til de foregående år, og det er et resultat af, at Nyremedicinsk Afdeling i 2004 begyndte at tilbyde pårørende til nyresyge en samtale om eventuelt at donere en nyre.

Flere oplysninger
Ledende overlæge Stinne Kvist, Nyremedicinsk Afdeling, tlf. 89 49 57 00.