Ny forskning viser, at kvinder, som bliver gravide med et enkelt foster efter IVF eller mikroinsemination, har øget risiko for dødfødsel

En dansk undersøgelse af over 20.000 gravide, som netop er offentliggjort i Europas førende videnskabelige tidsskrift om fertilitet og graviditet, Human Reproduction, afslører, at kvinder, der har opnået grviditet efter IVF behandling eller mikroinsemination har fire gange øget risiko for at føde et dødfødt barn sammenlignet med kvinder, der er blevet spontant gravide.

Forskerne bag undersøgelsen understreger dog, at resultaterne bør fortolkes med forsigtighed.
"Det er vigtigt at huske, at risikoen for dødfødsel er meget lav blandt kvinder blandt danske gravide og dette gælder også kvinder, der er blevet graivde efter kunstig befrugtning. På nuværende tidspunkt ved vi ikke, om den øgede risiko efter IVF og mikroinsemination skyldes fertilitetsbehandling eller andre ukendte faktorer hos de par, der gennemgår kunstig befrugtning. Dette kræver yderligere undersøgelser, siger afdelingslæge Kirsten Wisborg fra Århus Universitetshospital, Skejby, der har ledet undersøgelsen.

Forskere på Børneafdelingen og Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling i Skejby har analyseret oplysninger fra et stort register (Den Århusianske Fødselskohorte) med oplysninger om graviditeter og fødsler i Århus. Undersøgelsen omfatter oplysninger om kvinder med termin fra august 1989 til oktober 2006. Oplysningerne omfatter blandt andet, hvor længe kvinderne har forsøgt at blive gravide, evt. fertilitetsbehandling, alder, samt rygning, alkohol og kaffe under graviditeten, ægteskabelig status, uddannelse og eventuelle psykiske problemer. Oplysningerne er indsamlet gennem spørgeskemaer udfyldt før den første graviditetskonsultation i 16. graviditetsuge.

I undersøgelsen indgik 20.166 førstegangsgravide.

Flere oplysninger
Afdelingslæge Kirsten Wisborg, tlf. 8949 5566 –> kode 6740 / mobil 5090 7215