15-02-2010Over halvdelen af de midtjyske virksomheder har relationer til Tyskland, England og Sverige. Mange vil gerne satse endnu mere på disse nærmarkeder sammen med andre danske virksomheder. Det viser ny undersøgelse, som Region Midtjylland står bag.

Det nordligste Tyskland, det sydvestlige Sverige og det østlige England er vigtige markeder for de midtjyske virksomheder. Ikke kun som aftagere eller leverandører af produkter, men i høj grad også som samarbejdspartnere om viden og udvikling.
Næsten hver fjerde af virksomhederne, der har relationer til Nordtyskland, Vestsverige og Østengland, har samarbejde om viden og udvikling. Grafikken er til fri brug – download den i høj opløsning på www.ru.rm.dk

Viden og udvikling
Det viser en ny undersøgelse, som Teknologisk Institut har foretaget for Region Midtjylland blandt 500 midtjyske virksomheder med 5-250 ansatte.
Af de virksomheder, som har en form for relation til de nævnte nærmarkeder, siger hver fjerde, at relationerne handler om ”samarbejde om viden og udvikling”.
62 procent angiver at eksportere til disse markeder, mens 30 procent importerer derfra. 9 procent svarer, at relationerne går på udveksling af arbejdskraft.

Nye samarbejder
På trods af de allerede eksisterende relationer angiver især de mindre virksomheder – dem med under 20 ansatte – at de ønsker at gøre endnu mere igennem et samarbejde med andre danske virksomheder. Således er 32 procent af dem i høj grad eller i nogen grad interesserede.
For bygge- og anlægsbranchen er interessen dog til stede uanset virksomhedernes størrelse. Således svarer 82 procent, at de er i høj grad interesserede.
”Interessen falder helt i tråd med de initiativer, som Region Midtjylland har iværksat”, siger udviklingskonsulent Mette Vest Vilsbøll fra Regional Udvikling og nævner et par eksempler på, hvordan Region Midtjylland på flere fronter arbejder på at gøre de udenlandske markeder endnu mere tilgængelige.

Regionale initiativer
Via 22 netværksmæglere i initiativet KLYNGEmidt får virksomhederne adgang til forretningsbaserede netværk, der kan støtte deres innovation og internationalisering.
Derudover har Danmarks Eksportråd placeret en medarbejder i Væksthuset. Hans rolle er netop at vejlede midtjyske virksomheder om eksport og internationalisering.


Se hele undersøgelsen
Læs om Det midtjyske Vækstlag
Læs om KLYNGEmidt
Læs om Eksportrådets ydelser i Væksthuset


Flere oplysninger:

  Niels Erik Andersen, kontorchef
Regional Udvikling, Region Midtjylland
Telefon + 45 87 28 50 90.
niels-erik.andersen@ru.rm.dk
  Mette Vest Vilsbøll, udviklingskonsulent
Regional Udvikling, Region Midtjylland
Telefon: 8728 5285
mette.vilsboell@ru.rm.dk