Patienter med skrumpelever har ofte udviklet helbredsproblemer på grund af sygdommen allerede, når diagnosen bliver stillet, viser nye forskningsresultater fra Århus Sygehus. Det øger markant risikoen for tidlig død.

Patienter med skrumpelever har ofte udviklet helbredsproblemer på grund af sygdommen allerede, når diagnosen bliver stillet, viser nye forskningsresultater fra Århus Sygehus. Det øger markant risikoen for tidlig død.

Forskere fra Medicinsk Hepato-Gastroenterologisk Afdeling på Århus Universitetshospital har netop publiceret en videnskabelig undersøgelse i det mest internationalt anerkendte levertidsskrift Hepatology. Undersøgelsen beskriver systematisk forløbet af sygdommen, når man har fået skrumpelever som følge af langvarigt alkoholforbrug - og det er ikke gjort før.

- Vores forskning viser, at trefjerdedele af patienterne med skrumpelever allerede har udviklet komplikationer til sygdommen på det tidspunkt, hvor de får stillet diagnosen. Og disse komplikationer øger deres risiko for at dø, fortæller Peter Jepsen, reservelæge og ph.d. på Medicinsk Hepato-Gastroenterologisk Afdeling V.

De mest hyppige komplikationer er vand i bughulen, blødninger fra åreknuder i spiserøret og forstyrret hjernefunktion på grund af tab af leverfunktionen.

- Tidligere kendte vi ikke risikoen for, at disse komplikationer ville opstå. Men det gør vi nu, siger Peter Jepsen.

- Og den viden er vigtig, når lægen skal vurdere, om patienten skal tilbydes forebyggende behandling. Samtidig har vi lært, at sygdommens forløb er mindre forudsigeligt end hidtil antaget.

Yderligere oplysninger
Peter Jepsen, reservelæge og ph.d., Medicinsk Hepato-Gastroenterologisk Afd. V, Århus Universitetshospital, Århus Sygehus, tlf. 4094 2945

Fakta om skrumpelever 

  • Der diagnosticeres omkring 1.500 nye tilfælde af skrumpelever hvert år i Danmark. 
  • Skrumpelever er en af de hyppigste dødsårsager i alderen 25 til 65 år. 
  • Skrumpelever er resultatet af leverens forsøg på at reparere en tidligere skade på leveren. Ved skrumpelever er der dels øget dannelse af bindevæv i leveren, dels abnorm dannelse af nye leverceller. 
  • Årsagen til at der dannes arvæv er oftest en længerevarende celleskade, som hyppigst skyldes smitsom leverbetændelse eller alkohol. På grund af arvævet kan leveren ikke fungere normalt. Nedsat leverfunktion har stor betydning, da leveren spiller en vigtig rolle i omsætningen af mange stoffer i organismen.


Kilder: www.netdoktor.dk og www.sundhedsguiden.dk