I dag slår PET-centret på Århus Sygehus dørene op til helt nye lokaler, der vil gøre det muligt at scanne over dobbelt så mange patienter.




I dag slår PET-centret på Århus Sygehus dørene op til helt nye lokaler, der vil gøre det muligt at scanne over dobbelt så mange patienter.

To ny PET/CT-scannere. En helt ny radiokemi-enhed. Og bedre ventefaciliteter for patienterne. Det er blot nogle af de forbedringer, som PET-centret på Århus Universitetshospital, Århus Sygehus, kan se frem til, når de i dag indvier deres nye lokaler.

- Med de to nye scannere vil vi blive i stand til at scanne over dobbelt så mange patienter i forhold til tidligere. Det betyder, at patienter, vi før var nødt til at sende til andre hospitaler, nu får kortere vej til undersøgelse, fordi de kan komme til Århus Sygehus, siger Jørn Theil, der er ledende overlæge på PET-centret.

- Samtidig kan vi i højere grad leve op til regeringens kræftpakker, der skal sikre kræftpatienterne nogle hurtige og effektive behandlingsforløb.

Faktisk er PET-centret allerede gået i gang med at scanne flere patienter. Lungepatienter, der tidligere blev scannet for lungekræft på Vejle Sygehus, bliver nu undersøgt på Århus Sygehus. Og om nogle måneder vil kapaciteten på de nye scannere være fuldt udnyttet, så man kan scanne dobbelt så mange patienter som i dag. Ja, faktisk vil man kunne foretage tre gange så mange scanninger, hvis man tæller de scanninger med, som bruges til forskningsprojekter.

Fremstiller selv sporstoffer
Sammen med de to scannere har PET-centret også fået en ny radiokemi-enhed. Og det er ganske afgørende, når man skal scanne op mod 3.000 patienter om året, som PET-centret - i samarbejde med Nuklearmedicinsk afdeling - forventer at komme til at gøre.

Den radiokemiske enhed består af en ny cyklotron, som kan fremstille radioaktive sporstoffer. De radioaktive sporstoffer kobles i laboratoriet til lægemidler, der sprøjtes ind i patienten og får de syge områder til at lyse op på scanningsbilleder, så man f.eks. kan vise kræftknuder.

- Udover at dække vores eget behov for sporstoffer og lægemidler, kan vi fremover med større forsyningssikkerhed også levere til andre sygehuse, bl.a. i Ålborg. Og samtidig kan vi løbende forske inden for området for at sikre os, at udviklingen og i sidste ende patientbehandling drives fremad, siger Jørn Theil.

Yderligere oplysninger:
Jørn Theil, ledende overlæge, dr. med., PET-centret, Århus Universitetshospital, Århus Sygehus, tlf. 89 49 30 10 eller
mobil 40 24 53 44.

FAKTA om PET-centret: 

  • PET-centret på Århus Sygehus blev etableret i 1993 af professor Albert Gjedde. Centeret startede med én PET-skanner og en cyklotron og har siden da løbende indkøbt nye scannere – senest to PET/CT-scannere. 
  • De forskellige scannere er alle avancerede instrumenter til udforskning og undersøgelse af den levende organisme. PET-scanning står for positron-emissions-tomografisk billeddannelse med forskellige radioaktive sporstoffer af bl.a. hjerne, hjerte, lever, knogler og kræftknuder. Med en PET/CT skanner tilføjes yderligere en dimension, så man kan udføre avanceret røntgendiagnostik. 
  • De radioaktive sporstoffer produceres på stedet ved hjælp af en cyklotron. 
  • En PET-scanning giver mulighed for at udforske sygdomme, som man ved skyldes biologiske forstyrrelser i hjerte, hjerne og andre organer, hvilket betyder et gennembrud for diagnosen af neurologiske, psykiske og andre ondartede sygdomme. 
  • En PET/CT-scanning anvendes i stigende omfang ved kræftsygdomme. Kræftknuder optager mere af sporstoffet FDG end normalt væv, og kræftknuder kan derfor ses som lysende pletter på skanningsbillederne. PET/CT anvendes ved diagnose af kræftsygdom og ved vurdering af behandlingseffekt. Endvidere bruges skanneren til forskning i hjerte- og leversygdomme.