Erling Falk får prisen for sin enestående videnskabelige aktivitet og formidling.

 
 

Erling Falk får prisen for sin enestående videnskabelige aktivitet og  formidling

Professor, dr. med Erling Falk har modtaget Marie og August Krogh-prisen for 2010. Prisen bliver uddelt af Dansk Medicinsk Selskab og er en af de fornemste medicinske priser i Danmark.

Erling Falk har siden 2001 været professor i eksperimentel cardiovaskulær patologi ved Aarhus Universitet. Han leder Forskningsenheden for Åreforkalkning ved Hjertemedicinsk Afdeling B på Århus Universitetshospital, Skejby.

Erling Falk er en af landets mest kendte forskningsformidlere inden for iskæmisk hjerte-kar-sygdom, herunder blodprop i hjertet. I de seneste 10 år har han mere end 80 gange været inviteret som foredragsholder ved internationale konferencer.
Han har publiceret omkring 200 artikler i internationale tidsskrifter, og sidder i redaktionen på flere tidsskrifter. Han har tidligere modtaget flere større danske og internationale priser for sit videnskabelige arbejde.

Erling Falk er 60 år. Han blev uddannet læge i 1975 og speciallæge i patologisk anatomi i 1984. I 1992-1993 var han gæsteprofessor ved Harvard University. Siden 1995 har han været tilknyttet Århus Universitetshospital, Skejby. Først som forskningsprofessor, og fra 2001 som professor i eksperimentel cardiovaskulær patologi.

Erling Falk modtager Marie og August Krogh-prisen for sin enestående videnskabelige aktivitet og formidling.
I sin pristale ved overrækkelsen af prisen argumenterede han blandt andet for en opdatering af det traditionelle sundhedstjek i forhold til åreforkalkning, der er den vigtigste årsag til hjerte-kar-sygdomme. Man kan i dag påvise åreforkalkning længe før den bliver farlig for en patient, og man kan forhindre, at den bliver farlig ved en tidlig medicinsk indsats. Men sundhedstjekket bygger på gamle dogmer, der sjældent fanger åreforkalkningen førend den er blevet farlig for patienten og meget dyrere at behandle. Derfor ønsker Erling Falk en ændring af sundhedstjekket, så man kan fange patienterne tidligere og derved redde dem og samtidig spare penge. En uddybning af de synspunkter har han publiceret i en kronik i Ugeskrift for Læger 22. februar 2010 (side 652).

Yderligere information
Professor, dr. med Erling Falk, tlf. 8949 6130 / erling.falk@ki.au.dk