07-04-201020. april spiller de op til folkefest i Spjald. Den dag modtager de 1.273 indbyggere Region Midtjyllands landsbypris, der ud over æren omfatter 150.000 kroner til det videre arbejde med at sikre landsbyens fremtid.


Bent Hansen, formand for Regionsrådet og Vækstforum i Midtjylland, har både et diplom og 150.000 kroner med, når han besøger Spjald den 20. april.
Landsbyen i Ringkøbing-Skjern Kommune har nemlig gjort sig fortjent til Region Midtjyllands landsbypris, fordi borgerne har formået at udvikle deres samfund i en tid, hvor det ellers er hverdagskost med afvikling og fraflytning.
Arbejdet med at udvikle erhverv og bosætning i området er sket i et tæt og velorganiseret samarbejde mellem Erhvervsgruppen Spjald og Spjald Borgerforening.
Blandt de resultater, som Spjald således kan fremvise, er:

• Byen har fastholdt befolkningstallet, og der er planlagt initiativer for at øge det i de kommende år.
• Der er kommet cirka 10 nye virksomheder til, og fremgangen fortsætter. Blandt andet gennem en erhvervsgruppe med ca. 80 medlemmer samt det lokale udviklingsselskab SEBA, der stiller faciliteter, lokaler og rådgivning til rådighed for iværksættere.
• Byen har et stærkt fritids- og idrætsliv med blandt andet kunststof-fodboldbane og er vært for store stævner som det årlige Ramsing Cup med 2.000 deltagere og 400 frivillige hjælpere.
• Der blev i 2009 etableret en kæmpe majslabyrint, som trak 2.000 besøgende på tre uger, der er Spjald-festival, der er naturstien på den tidligere jernbane mellem Spjald og Muldbjerg, og der er Å-parken, som er et seks hektarer stort område med sø, legeplads, aktivitetspavillon og friluftsscene.
• Byen har et kulturhus, som borgerne selv har samlet penge sammen til, ligesom Spjald fritidscenter er renoveret og moderniseret for de 4,5 mio. kroner, som borgerne selv har samlet ind. Der er desuden planlagt en ny børnehave samt en renovering af Spjald Skole og SFO.

Det er LAG Ringkøbing-Skjern, som har indstillet Spjald til landsbyprisen. Spjald måtte i øvrigt konkurrere med fire andre landsbysamfund, nemlig Glud-Snaptun-Hjarnø (indstillet af LAG Hedensted), Studsgård (indstillet af LAG Herning), Vinding (indstillet af LAG Silkeborg) samt Skjød (indstillet af LAG Favrskov).

Kage og korsang
Arrangementet den 20. april, som alle de 1.273 indbyggere i byen er inviteret til, foregår i Spjald Fritidscenter. Der bydes på kaffe og kage, sodavand, korsang og marimbamusik samt taler af regionsrådsformand Bent Hansen, byrådsmedlem i Ringkøbing-Skjern Kommune Knud Christensen, formand for Ringkøbing-Skjern LAG Poul Nielsen, formand for Erhvervsgruppen Spjald Arne Husted samt Ove Kristensen fra Spjald Borgerforening.


Billedtekst: Den årlige Ramsing Cup har eksisteret i mere end 25 år. Fodbolstævnet tiltrækker 5.000 gæster. Der spilles 450 kampe på 20 baner. 400 frivillige hjælper til, og en del af overskuddet fordeles mellem de lokale foreninger.


Flere oplysninger:

  Anna Lise Vesterby, udviklingskonsulent
Regional Udvikling
Region Midtjylland
Telefon: 8728 5122
annalise.vesterby@ru.rm.dk


Kontaktoplysninger på alle regionsrådets medlemmer findes på http://www.rm.dk/politik/politikerne