Sort humor, eventyrlyst og undersøgelse af ultralyd under ekstreme forhold rystes til en heftig cocktail, når et hold læger fra Århus Universitetshospital i morgen tirsdag begynder vandringen op ad Afrikas højeste bjerg.


Sort humor, eventyrlyst og undersøgelse af ultralyd under ekstreme forhold rystes til en heftig cocktail, når et hold læger fra Århus Universitetshospital i morgen tirsdag begynder vandringen op ad Afrikas højeste bjerg.


- Vi må håbe, at én af os bliver rigtig syg, siger afdelingslæge, ph.d. Lars Knudsen, Anæstesiologisk Afdeling, Århus Sygehus med et forventningsfuldt glimt i øjet. Det pudsige ønske skyldes, at lægerne under opstigningen undersøger hinanden med ultralyd og sender data hjem til Århus Universitetshospital via internettet. Her sidder et hold eksperter i diagnostisk ultralyd, som sammen med bjergbestigerne gennemgår undersøgelserne.

Efterfølgende vil anæstesilægerne på Kilimanjaro og specialisterne i Århus tale sammen over satellittelefon for at afklare hvilken behandling, der eventuelt skal sættes i værk.

Selv om lægerne bestiger den 5895 meter høje Uhuru Peak for at få en oplevelse, gør de det også i patienternes tjeneste. Det skyldes, at akut dårlige patienter fremover skal transporteres til færre højt specialiserede skadestuer, såkaldt akutmodtagelser. Derfor skal transporttiden udnyttes til at undersøge patienten og indsamle så mange data som muligt.

- Vi vil med bestigningen af Kilimanjaro vise, at ultralyd kan udføres under alle mulige fysiske og klimatiske forhold. Vi vil også vise, at ultralyd kan foretages af anæstesilæger overalt i verden og vurderes af specialister, der sidder et helt andet sted, siger Lars Knudsen.

Allerede nu har det mobile udstyr vist sit værd i Afrika, idet lægerne kort efter landingen i Kilimanjaro Lufthavn besøgte det lokale hospital i Moshi. Her kunne anæstesilægerne fra Århus ved hjælp af ultralyd hjælpe med at placere et kateder perfekt.

På Kilimanjaro vil ultralydsudstyret skulle fungere i temperaturer fra minus 20 grad til plus 30 grader i middagsheden. Det skal sende data i tørt tropisk klima, i mudret regnskov og koldt, mørkt polarklima.

Ud over de syv anæstesilæger fra Århus Sygehus deltager en speciallæge fra Glostrup Sygehus samt hustruer til to af lægerne i den seks dage lange tur til toppen og ned.

Yderligere oplysninger
  • Afdelingslæge, ph.d. Lars Knudsen, Anæstiologisk Afdeling, Århus Universitetshospital, Århus Sygehus (med på turen - satellittelefon)
    + 8707 7230 0970
  • Overlæge dr. med, ph.d. Erik Sloth, Århus Universitetshospital, Skejby 4075 7844