Hepatitis C patienter i behandling med interferon er i risiko for ikke at blive diagnosticeret korrekt




Hepatitis C patienter i behandling med interferon er i risiko for ikke at blive diagnosticeret korrekt


I et forskningssamarbejde mellem hepatitis centre i norden (NORDynamIC) er det påvist, at patienter i behandling med interferon for kronisk viral hepatitis C (HCV), som får svær depression af behandlingen, har en betydelig risiko for at sundhedspersonalet overser depressionen ved de ambulante rutine kontrol besøg.
 
Som led i et HCV behandlingsstudie blev 325 patienter hver anden uge undersøgt for forekomst og sværhedsgrad af depression med anvendelse af MDI (major depression rating) skema, der er udviklet af professor Per Bech fra Psykiatrisk Forskningsenhed i Hillerød og valideret i WHO regi.

Ved opstart af behandling fandtes 19 (6%) med symptomer forenelig med svær depression. Yderligere 114 (37%) udviklede svær depression under behandling.

Forhøjet MDI score ved behandligsstart og kvindelig køn var associeret med øget risiko for udvikling af svær depresion.

Ved efterfølgende gennemgang af patient journaler viste det sig at blot 36 (32%) personer var blevet korrekt identificeret med svær depression i forbindelse med den ambulante kontrol.

Studiet kunne envidere påvise en signifikant lindring i det depressive symptombillede for den gruppe af patienter, som efterfølgende var blevet sat i anti-depressiv behandling. Endvidere er det påvist, at anti-HCV terapi relateret svær depresion er assopcieret med øget risiko for behandlingssvigt.

Det er på den baggrund vigtigt systematisk at undersøge for udvikling af interferon-induceret svær depression hos patienter i anti-HCV behandling.

Et depressionsskema som MDI (eller andre tilsvarende) er velegnet som initiel tilgang til screening og diagnosticering af depression hos patienter i HCV behandlingsforløb.

Resultaterne er publiceret i følgende originalartikel: Evaluation of depression as a risk factor for treatment failure in chronic hepatitis C. Leutscher PD, Lagging M, Buhl MR, Pedersen C, Norkrans G, Langeland N, Mørch K, Färkkilä M, Hjerrild S, Hellstrand K, Bech P; for the NORDynamIC Group. Hepatology. 2010 Aug;52(2):430-435.

  • Læs mere om kronisk træthed, depression og kognition ved kronisk hepatitis C på www.hcvcns.dk

Yderliger information

  • Læge, ph.d Peter Leutscher, tlf. 8949 8325