De 31 børn i Rund Og Sund-projektet, som Viborg Kommune, børneafdelingen på Regionshospitalet Viborg og Viborg Idrætsråd står bag, overvandt sig selv og gennemførte weekendens 24-timers løbet i Viborg. Det var den hidtil største fysiske udfordring i deres liv.De 31 børn i Rund Og Sund-projektet, som Viborg Kommune, børneafdelingen på Regionshospitalet Viborg og Viborg Idrætsråd står bag, overvandt sig selv og gennemførte weekendens 24-timers løbet i Viborg. Det var den hidtil største fysiske udfordring i deres liv.

I januar havde ingen af børnene nogensinde forsøgt sig med løb og flere havde end ikke dyrket nogen form for idræt, men i weekenden gennemførte de det hårde 24-timers løb i Viborg og imponerede alle omkring sig.

De havde sat sig som mål at gennemføre løbet fordelt på to hold, og at de skulle forsøge at komme ruten rundt (5,7 kilometer) på omkring 45 minutter. Hvert hold nåede 29 omgange på de 24 timer, og det lykkedes for langt de fleste at komme under den tid.

- Jeg skal love for, at nogle af dem tog ved og to løb på under 34 minutter. For nogle, der ikke kunne bevæge sig for syv måneder siden, så er det virkelig bare flot. En enkelt tog ligefrem fire ture, fortæller en imponeret ROS-projektleder Henrik Hauritz fra Viborg Kommune.

Overgik sig selv
ROS-projektet begyndte i januar, og siden da har de 11-13-årige børn forsøgt sig med forskellige sportsgrene. Herudover lærer de bl.a. at lave sund mad, får tjekket deres helbred og bliver indkaldt til motivationssamtaler. I slutningen af april begyndte de at følge et løbeprogram, og for alle børnene var det første gang, de forsøger sig som løbere. Målet var at gennemføre 24-timers løbet.

- Der var nogle grænser, der skulle overskrides, da løbet startede i lørdags. Men da de så kom i gang, fandt de ud af, at det her kunne de godt. De overgik sig selv fysisk, men også mentalt. Nogle er virkelig blevet rykket ved det her, og har for alvor sat sig for, at de ikke vil være tykke resten af deres liv, siger Henrik Hauritz.

Løber penge ind
De to hold med ROS-børn og pårørende var ikke de eneste der knoklede for Rund Og Sund-projektet ved 24-timers løbet. Børneafdelingen fra Regionshospitalet Viborg havde slået lejr sammen med et firmandshold fra Boligselskabet Sct. Jørgen, hvis mål var at løbe penge ind til næste års ROS-projekt, så flere runde børn får chancen for at tage kampen op mod overvægten.

- Det er endnu ikke gjort op, præcis hvor meget der blev løbet ind. Men formentlig et sted mellem 60-70.000 kroner - og det er et væsentligt bidrag til 2011-projektet. Og med det børnene har præsteret i weekenden, så bliver vi bare bekræftet i, at ROS-projektet har en stor effekt, siger ledende overlæge Lars G. Hansen fra børneafdelingen på Regionshospitalet Viborg.


Yderligere oplysninger:
Projektleder Henrik Hauritz, Kultur & Service, Viborg Kommuner: 3057 1012

Ledende overlæge, Børneafdelingen, Regionshospitalet Viborg: 8927 2846 / 2122 2195

Læge Ronni Jacobsen, Børneafdelingen, Regionshospitalet Viborg: 8927 2833 / 2733 6768

Projektmedarbejder Lone Simonsen, Viborg Idrætsråd: 5050 0068