22-09-2010Det er med tilfredshed og tiltro til mærkbare resultater, at regionsrådet for Region Midtjylland vender hjem til Danmark efter fem intensive dage i Shanghai. Møder med Shanghais viceborgmester samt Shanghai Science and Technology Commission lover godt for det fremtidige samarbejde mellem Shanghai og Region Midtjylland.

”Nu er der hul igennem”, siger regionsrådsformand Bent Hansen (A) tilfreds, da han sammen med sine to næstformænd Bente Nielsen (SF) og Anne V. Kristensen (V) gør status over en række travle septemberdage i Shanghai. I anledning af Shanghai Expo har regionsrådet haft møder med højtstående kinesiske myndigheder samt centrale erhvervs- og forskningsinstitutioner.
”Turen har bekræftet os i den gode udvikling, vi har været igennem, siden vi startede samarbejdet med Shanghai gennem det tidligere Århus Amt”, siger regionsrådsformand Bent Hansen.
”At Shanghais viceborgmester mødes med os viser, at kineserne tager samarbejdet seriøst, og vi er tæt på at have nogle konkrete aftaler på plads på erhvervsområdet”.

Langt sejt træk
Det er inden for områderne energi, sundhed og it, at Region Midtjylland satser på konkrete erhvervssamarbejder med kineserne. Det er områder, hvor Shanghai og Region Midtjylland gensidigt kan udveksle viden, hvilket er nødvendigt, hvis samarbejdet skal blive en succes.
”På handicapområdet kan de eksempelvis lære en del af os, men der er sandelig også steder i sundhedsvæsnet, hvor vi kan lære af dem”, forklarer 1. næstformand i regionsrådet Bente Nielsen. Hun var med, da den første samarbejdsaftale med Shanghai blev indgået i 2003 og glæder sig over, at samarbejdet nu for alvor tager fart.
”Det er et langt sejt træk, når man skal indgå samarbejdsaftaler i et land som Kina, hvor kulturen er helt anderledes. Så det kræver tålmodighed, hvis det skal lykkes”, påpeger hun.

Økonomisk støtte
Regionsrådet har efter indstilling fra Vækstforum bevilliget 8 millioner kroner, der over tre år skal hjælpe især små- og mellemstore midtjyske virksomheder til at starte samarbejde med kineserne. Til december håber regionsrådet at kunne underskrive den første konkrete samarbejdsaftale med Shanghai Science and Technology Commission, som er Region Midtjyllands vigtigste partner i Kina. Så det er en opløftet midtjysk delegation, der vender hjem.
”Vi har nærmest fået en majestætisk modtagelse herude og har fået mange positive tilkendegivelser. At vi møder op med så stor en politisk delegation viser, at vi vil det her, og politisk opbakning er altafgørende i Kina”, siger 2. næstformand i regionsrådet Anne V. Kristensen.
Til foråret er det planen, at en kinesisk delegation kommer til Danmark for at besøge midtjyske virksomheder og institutioner.
Delegationen fra Region Midtjylland forlader Shanghai i løbet af torsdag.


Billedtekst: Regionsrådsformand Bent Hansen flankeret af 1. næstformand Bente Nielsen (th) samt 2. næstformand Anne V Kristensen. Fotoet er til fri brug. Få det i høj opløsning ved at klikke på det.
Flere fotos nedenfor...

Se deltagerne i den midtjyske delegation
Se program for besøget i Shanghai

Flere oplysninger:

  Bent Hansen, formand for
Regionsrådet og Vækstforum
i Region Midtjylland
Telefon: 8728 5010
Mobil 4031 3707
bent.hansen@rr.rm.dk 
  Niels Erik Andersen, kontorchef
Regional Udvikling, Region Midtjylland
Telefon: 8728 5090
Mobil: 2085 3252
niels-erik.andersen@ru.rm.dk 


Kontaktoplysninger på alle regionsrådets medlemmer findes på http://www.rm.dk/politik/politikerne


Fakta:
EXPO 2010 i Shanghai løber fra den 1. maj til 31. oktober 2010 og er den største verdensudstilling, som endnu er afviklet – både med hensyn til areal, antal pavilloner og antal besøgende. Således forventes ca. 70 millioner mennesker at besøge udstillingen – det er cirka 400.000 besøgende om dagen. Indtil nu har godt 50 millioner gæster besøgt udstillingen.

MidtEXPO arrangeres på vegne af Region Midtjylland af InnovationCenter Denmark i Shanghai og InnovationLab A/S i Århus. Cirka 80 midtjyske virksomheder har meldt sig til netværksaktiviteter og heraf deltager 10 i eventen i den danske pavillon sammen med cirka 25 kinesiske virksomheder.

Region Midtjylland underskrev i 2008 en samarbejdsaftale med Shanghai, som er en videreførelse af den samarbejdsaftale, som Århus Amt indgik med Shanghai i 2003.

Det 3-årige videndelingsprogram har Teknologisk Institut som operatør i samarbejde med bl.a. Aarhus Universitet Outreach og InnovationCenter Denmark i Shanghai. Regionsrådet har bevilget 8 mio. kr. til indsatsen efter indstilling fra Vækstforum.Den danske pavillon på Expo 2010, hvor den lille havfrue (nederste billede) i månedsvis har været holdt indespærret...