Torsdag aften kl. ca. 19.00 lykkedes det to indlagte psykiatriske patienter at rømme fra den sikrede del af ungdomspsykiatrien. De to blev pågrebet af politiet kl. ca. 20.30.


Torsdag aften kl. ca. 19.00 lykkedes det to indlagte psykiatriske patienter at rømme fra den sikrede del af ungdomspsykiatrien. De to blev pågrebet af politiet kl. ca. 20.30.


Der er tale om de samme to patienter, som rømmede torsdag i sidste uge.

Hændelsesforløbet ser sådan ud:
Begge indlagte var placeret på hver deres værelse med fast opsyn, men de skubber sig forbi disse faste vagter i en manøvre, som må formodes at være aftalt.
Med stor voldsomhed lykkes det dem at bryde gennem en dør til et kontor, selv om døren er sikret ekstra siden sidste rømning.

Undervejs opstår der slagsmål, hvor flere ansatte bliver slået og kradset. I kontoret er der en dør ud. Også denne dør er sikret ekstra efter sidste uges begivenheder. Da de to patienter ikke kan komme ud ad døren, reagerer de overordentligt voldsomt og smadrer det meste af inventaret i kontoret. Et stort stålbord kastes ind i vinduet, der efter flere forsøg ødelægges så meget, at det er muligt at flygte gennem vinduet. Det sker, selv om vinduet er sikret.

I perioden, hvor de to patienter slår vinduet i stykker, alarmerer personalet retspsykiatrien, som er nabo til ungdomspsykiatrien. Retspsykiatrien er fremme i løbet af fem minutter. Politiet alarmeres også, og en patruljevogn, som er på Risskov i anden anledning, sendes til ungdomspsykiatrisk afdeling. De to patienter er dog væk, da retspsykiatrien og politiet ankommer.

De to patienter pågribes af politiet kl. ca. 20.30 og placeres senere torsdag aften i retspsykiatriens mest sikre afdeling. I morgen, fredag, vil der blive taget stilling til patienternes videre placering.

- Personalet turde af gode grunde ikke gå ind på kontoret, da de to patienter gik amok. Personalet var bange for at blive slået ned, og jeg mener, at de har handlet korrekt ved ikke at bringe sig selv yderligere i fare. Jeg er meget lettet over, at personalet ikke kom alvorligt til skade, og at de to patienter meget hurtigt kom i politiets varetægt, siger Gert Pilgård Christensen, direktør i Psykiatri og Social i Region Midtjylland.


Ifølge Gert Pilgård Christensen har de senere måneder vist, at psykiatrien i denne tid får en ny og mere krævende patientgruppe. Selv set i dette lys vidner aftenens hændelse om et skred i retning af en helt ny kategori af patienter.

- Dette er en helt anden type rømning, end vi før har set. Vi har på de psykiatriske hospitaler hverken personalekompetencer eller fysiske rammer til at håndtere så voldsomme episoder. Man kan sige, at denne episode med al tydelighed understreger de sidste ugers drøftelser omkring retspsykiatriens problemer og udfordringer, siger Gert Pilgård Christensen.