Kræftpatienternes hus Hejmdal ved Århus Sygehus åbner dørene på Kulturnatten 15. oktober.


Kræftpatienternes hus Hejmdal ved Århus Sygehus åbner dørene på Kulturnatten 15. oktober.

Mere energi i dagligdagen, bedre trivsel og velbefindende. Det er gevinsten for kræftpatienter, der træner, mens de er i kemoterapi. Derfor er træning nu blevet et fast element for mange kræftpatienter på Århus Universitetshospital, Århus Sygehus.

På Kulturnatten 15. oktober får århusianerne lejlighed til at komme inden for i Kræftens Bekæmpelses hus Hejmdal, hvor man kan opleve, hvor langt man på trods af en kræftsygdom kan nå med træning.

- Vi åbner et vindue til en lukket verden for at vise, at fysisk træning er noget af det allerbedste, man kan gøre for sig selv efter en kræftsygdom. Forskningen viser, at den overvældende træthed bliver mindre, muskelstyrken og konditionen øges, hvis man træner, siger rehabiliteringskoordinator på kræftafdelingen på Århus Sygehus Christel Højberg.

Hvert år gennemfører Onkologisk Afdeling på Århus Sygehus 22.000 kemobehandlinger og 58.000 strålebehandlinger.

Overlæge Inger Højris håber, at mange vil benytte lejligheden til at kigge forbi Hejmdal.

- Når man får en kræftsygdom, og mærker de ændringer sygdommen og behandlingen gør ved kroppen, kan man godt blive i tvivl om, hvor meget kroppen kan tåle. Hvor ondt må det gøre at bruge armen? Er det i orden at blive forpustet? I genoptræningsprogrammet Krop & Kræft leder en fysioterapeut og en sygeplejerske, med stor erfaring inden for kræftbehandling, træningen. Deltagerne kan her i trygge rammer få evnen og glæden ved at bruge kroppen tilbage, siger Inger Højris.

I træningen bruger kræftpatienterne et pulsur og lærer at bruge deres puls og en ”snakketest”, så de ved, hvor deres grænse går.

- Efterfølgende fortsætter mange træningen på egen hånd. Det er rigtig godt, for flere forskningsresultater, viser at fysisk træning for nogle kræftsygdomme kan mindske risikoen for at få tilbagefald, siger Inger Højris.

Yderligere oplysninger
Overlæge ph.d Inger Højris, Onkologisk Afdeling, Århus Universitetshospital, Århus Sygehus, inghoejr@rm.dk, tlf. 8949 1683