Mens vi andre sætter tænderne i andestegen og danser om juletræ, så sidder fire mænd klar til at dirigere ambulancer og give sundhedsfaglige råd på AMK-Vagtcentralen i Skejby ved Århus.

Når julefreden sænker sig over Danmark og de allerfleste kryber sammen i familiens skød den 24. december om aftenen, så mødes fire mand m/k – for der er faktisk en kvinde iblandt - på Region Midtjyllands Akut Medicinske Koordinerings Vagtcentral (AMK-Vagtcentralen) i Skejby ved Århus.

De fire skal aftenen igennem dirigere ambulancer og lægebiler frem til syge og ulykkesstedte.

Blandt mandskabet på AMK-Vagtcentralen juleaften er Aksel Christiansen, som er sundhedsfaglig medarbejder på centralen.

Aksel Christiansen har frivilligt taget juleaftenstjansen på AMK-Vagtcentralen.

Det er ham, politiet kan hente gode råd hos i forbindelse med 112-opkald om sygdom og ulykker. Og det er ham, der i en skarp situation ringer tilbage til de pårørende til en ulykkes- eller sygdomsramt patient op for at give gode råd om førstehjælp, indtil den professionelle hjælp når frem.

Frivillig juletjans

Aksel Christiansen har meldt sig frivilligt til den ellers temmelig upopulære vagt juleaften fra klokken 19.00 til 07.00 næste morgen.

- Der bliver nok god plads på vejene, når jeg kører på arbejde lige netop den aften, siger Aksel Christiansen, inden han forklarer, at det ikke kun er udsigten til en nem køretur til arbejdspladsen, der har fået ham til at snuppe juletjansen frivilligt:

- Jeg har ingen børn hjemme juleaften og har i det hele taget ikke noget særligt forhold til julen, så det er en ok vagt. Og der er jo mange af de andre, der helst er fri netop den aften, fortæller Aksel Christiansen.

Forspiste maver

Aksel Christiansen har tidligere arbejdet som ambulanceredder – også på juleaften – så han har en idé om, hvad der venter ham og kollegerne på AMK-Vagtcentralen juleaften.

- Hvis det går, som det plejer, så bliver det en meget stille aften. I hvert fald frem til ved 21-tiden. På det tidspunkt begynder der nok at komme opkald om folk, der er blevet utilpasse, fordi de har forspist sig i and, risalamande chokolade og konfekt. Der kan også være nogen, der har fået noget galt i halsen, forudser Aksel Christiansen.


Et par timer senere opstår der igen aktivitet, hvis julen 2010 ellers bliver typisk:

- Sidst på aftenen, når folk skal hjem med alle julegaverne, så kan der desværre ske nogle ulykker på vejene. Særligt i disse dage, hvor der er sne- og isglat, spår Aksel Christiansen.

Julemad på menuen

På AMK-Vagtcentralen bliver juleaften en ”arbejdsdag” som alle andre. Dog med en lille forskel.

De fire, der er på vagt sammen, har overtalt en kollega til at kokkerere en fuldbåren julemenu, som de håber, de får tid til at spise sammen.

– Jeg ved faktisk ikke, hvad vi skal have eller om det bliver på and eller flæskesteg, men den står i hvert fald ikke på pølser og pommes frites, siger Aksel Christiansen. 

Og sådan bliver det såmænd også jul på vagtcentralen...