Faglærte, ufaglærte og patienter med anden etnisk herkomst har op til dobbelt så stor risiko i forhold til andre for at miste arbejdet efter en diskusprolaps i lænden.


Faglærte, ufaglærte og patienter med anden etnisk herkomst har op til dobbelt så stor risiko i forhold til andre for at miste arbejdet efter en diskusprolaps i lænden.

Det viser en ny undersøgelse fra Arbejdsmedicinsk Klinik på Århus Universitetshospital, Århus Sygehus, der har fulgt 2039 patienter to år efter, at de i perioden 2001 til 2005 har fået diagnosen diskusprolaps i lænden.

Undersøgelsen, der netop er offentliggjort i det internationalt anerkendte tidsskrift Spine, viser, at først og fremmest faglærte og ufaglærte arbejdere samt personer med anden etnisk herkomst er i risiko for at miste tilknytningen til arbejdsmarkedet 2 år efter de har fået diskusprolaps diagnosen.

Derimod betyder alder intet for tilknytningen til arbejdsmarkedet, ligesom det er uden betydning, om diskusprolapsen er behandlet med operation eller ej.

- Når vi ved, hvilke grupper, der har størst risiko for at miste arbejdet, så ligger det lige for, at vi som sygehus giver patienterne en supplerende rådgivning for at forhindre, at det sker, siger afdelingslæge Lone Donbæk Jensen.

Med baggrund i den nye viden om risikogrupper og rehabilitering af rygpatienter er Arbejdsmedicinsk Klinik er derfor i løbet af foråret klar med et tilbud til patienterne om undersøgelse og rådgivning om træning og hjælp til tilbagevenden til arbejdspladsen.

Arbejdsmedicinsk Klinik har erfaring for, at mange arbejdsgivere kan være bange for at få patienterne tilbage i job, før de er helt raske.

- Det er et misforstået hensyn. Rygpatienter har brug for at vende tilbage til almindelig livsførelse, vi ved at sygefravær mere end 3 måneder medfører en stor risiko for aldrig at vende tilbage til arbejdsmarkedet, siger Lone Donbæk Jensen

Arbejdsmedicinsk Klinik tilbyder derfor hjælp til at overvinde de barrierer, der er for at komme tilbage til jobbet.

- Vi hjælper rygpatienterne med at skræddersy et program, så de kan øge deres fysiske aktivitet. Det kan være alt fra fodbold med ungerne, cykling til arbejde eller anden fysisk træning siger Lone Donbæk Jensen.