Ny markør kan bruges i risikovurderingen af patienterne


Ny markør kan bruges i risikovurderingen af patienterne

Ny undersøgelse viser, at man med en blodprøve på det tidspunkt, hvor lungetuberkulose diagnosticeres, kan forudsige den enkelte patients risiko for at dø af sygdommen indenfor det følgende år.

Resultaterne kommer fra en undersøgelse af 218 vestafrikanske patienter med lungetuberkulose, som er udført i et samarbejde mellem Bandim Health Project, Guinea Bissau og Infektionsmedicinsk Afdeling, Århus Universitetshospital, Skejby.

Patienter med lungetuberkulose fik på diagnosetidspunkt bestemt koncentrationen i blodet af stoffet procalcitonin. Anden forskning har vist, at procalcitonin kan være med til at afgøre, om patienter med tegn på luftvejsinfektion har gavn af antibiotika eller ej, men hvorvidt denne markør kan bruges ved behandling af lungetuberkulose har været uvist.

Undersøgelsen påviste for det første, at den gruppe af patienterne, der efter en lægeundersøgelse blev vurderet til at have mest alvorlig tuberkulosesygdom også havde højest koncentration af procalcitonin i blodet.

For det andet viste det sig, at der i den tredjedel af patienterne med højest koncentration af procalcitonin på diagnosetidspunktet var betydeligt flere dødsfald end i de øvrige to tredjedele.

Samlet set peger resultaterne på, at denne markør kan bruges i risikovurderingen af patienter med lungetuberkulose og bidrage til at identificere en mindre gruppe af patienter, der kræver særlig opmærksomhed.

Resultaterne er publiceret i følgende originalartikel: Rasmussen TA, Søgaard OS, Camara C, Andersen PL, Wejse C. Serum procalcitonin in pulmonary tuberculosis. The International Journal of Tuberculosis and Lung Disease; 2011 Feb;15(2):251-6, i.

Du kan læse mere om The Bandim Health Project på www.bandim.org

Yderligere information
Læge Thomas Aagaard Rasmussen på tlf. 89 49 84 91 eller mobil 31 70 29 64