Det er ikke rigtigt, at Region Midtjylland forhindrer ambulancebehandlerne i at yde deres bedste. En artikel i Horsens Folkeblad torsdag om mødet med regionsrådsmedlem Anders Vistisen (DF) er desværre plaget af flere faktuelle fejl og misforståelser.



Se film om hjælpen på hjul og andre former for akut hjælp i Region Midtjylland - tryk her

Det er ikke rigtigt, at Region Midtjylland forhindrer ambulancebehandlerne i at yde deres bedste. En artikel i Horsens Folkeblad torsdag om mødet med regionsrådsmedlem Anders Vistisen (DF) er desværre plaget af flere faktuelle fejl og misforståelser.

Horsens Folkeblad skrev torsdag at 40 ambulancereddere onsdag aften holdt møde med regionsrådsmedlem Anders Vistisen (DF). Ved den lejlighed bad redderne, i følge avisen, om plads til at udvikle fagligheden, fordi ambulancebehandlerne i Region Midtjylland skulle have færre beføjelser end kollegerne i regionerne i nord og syd. Det er forkert. Ambulancepersonalets beføjelser er fastlagt i en bekendtgørelse, som alle regioner følger. Også Region Midtjylland.

Alle skal have lov af en læge
Det er også forkert når Horsens Folkeblad skriver, at redderne i Region Midtjylland som de eneste, skal have lov af en hjertelæge, før de må give blodfortyndende medicin direkte i blodårerne til patienter med stor blodprop i hjertet.

Sandheden er, at ingen reddere har lov til at give blodfortyndende medicin, uden af have fået lov af en hjertelæge. Uanset hvilken region der er tale om og uanset hvilken uddannelse ambulanceredderne har. Forsigtigheden skyldes, at det kan få fatale konsekvenser for patienten, hvis der tages fejl af symptomerne på blodprop og indre blødninger.

Politikerne har fået forklaringen
I Region Midtjylland har paramedicinerne i kraft af ekstra uddannelse og lang erfaring lov til at give blodfortyndende medicin direkte i blodåren, når det sker efter aftale med en læge.

Årsagerne er beskrevet flere steder - senest i evalueringen af det præhospitale beredskab, som populært sagt omfatter den hjælp, der rykker ud med blå blink. Regionsrådet har for tiden evalueringen under behandling.

Ingen har erstattet læger med paramedicinere
Det er også forkert, når Horsens Folkeblad skriver, at paramedicinere stort set har erstattet akutlægebiler i andre regioner. Fakta er, at kun en region – nemlig Region Sjælland – i en vis udstrækning bruger paramedicinere i stedet for læger i beredskabet. Og selvom der nu er stationeret paramedicinere rundt om på Sjælland, så erstatter de ikke akutlægebilerne helt. De kører stadig ved større ulykker m.v.

Kun i Midtjylland må behandlerne give morfin
Modsat det billede artiklen efterlader af et præhospital uden udvikling og ambitioner, så er situationen faktisk den, at der netop nu foregår et spændende forsøg, hvor ambulancebehandlere har lov at give forpinte patienter smertestillende medicin i en indsprøjtning. Ingen andre regioner forsøger sig med at udvide reddernes kompetencer på den måde.

Flere oplysninger