Viborg er med fra i dag, når Astma-Allergi Danmark udsender dagens pollental og pollenvarsling for det kommende døgn.Viborg er med fra i dag, når Astma-Allergi Danmark udsender dagens pollental og pollenvarsling for det kommende døgn.

Viborg-tallene giver et mere præcist billede af den jyske pollensituation end tallene fra København. Viborg-tallene giver dermed alle jyske pollenallergikere bedre muligheder for at tæmme deres allergi med den rigtige forebyggelse og behandling.

Den jyske pollenfælde står på et af Regionshospitalet Viborgs tage i syvende sals højde. Det er hospitalets bioanalytikere, der tømmer den hver morgen klokken 9. Fældens indhold af pollen bliver straks efter tømningen sendt til København til analyse hos Astma-Allergi Danmarks pollenbiologer. Pollentallene kombineres med den lokale vejrudsigt, og det giver mulighed for at beregne et varsel om pollenkoncentrationen i luften det kommende døgn.
Dagens pollental og pollenvarslingen for det kommende døgn kan bl.a. ses på www.astma-allergi.dk og tekst-tv.

Netop nu blander udenlandske birkepollen sig med de første danske af slagsen og forstærker starten på pollensæson 2011. De fremmede birkepollen er blæst til Danmark fra Tyskland, Frankrig og det sydlige England. Så selvom birken knap er sprunget ud i Danmark, kunne Astma-Allergi Danmark i går melde om moderat birkepollental på 46, som giver symptomer for mange birkeallergikere.

Foruden birkepollen er der lige nu også rekordmange pollen fra elm i luften. Fra slutningen af maj er det græspollen, der er flest af, og i en periode sidst på sommeren topper bynke. De daglige målinger fra Regionshospitalet Viborg vil forsætte, indtil sæsonen for pollen er overstået omkring 1. september.

Ifølge Astma-Allergi Danmark er der cirka 1 million pollenallergikere herhjemme, og de fleste af dem er allergiske over for pollen fra birk og græs.

Pollenfælden på Regionshospitalet Viborg har været i brug hvert år siden 1979, og det er dermed en af de mest kontinuerlige og ældste pollenopsamlere i Europa. Sammen med pollenfælden fra 1977 på taget af DMI i København er Viborg-fælden med til at sikre, at Danmark har et helt unikt statistisk og videnskabeligt materiale om pollen.Sådan ser den ud - pollenfælden, som er fundamentet for dagens pollental og dagens pollenvarsling fra Viborg. Inde i tromlen under det sorte håndtag (se billedet nedenfor) sidder et klæbrigt filter, som fanger luftens pollen. På billedet gør afdelingsbioanalytiker Lisbeth Søttrup klar til den første daglige tømning i pollensæson 2011 - fulgt af TV/Midt-Vest.