Som en del satsningen på ”Klog hverdagsmad som sund forretning” har Region Midtjylland støttet en stribe aktiviteter, som løber af stabelen i juni. 6. og 7. juni gjaldt det om at præsentere Danmark og den midtjyske region som en gastronomisk destination i verdensklasse, og det budskab gik rent ind hos de udenlandske gæster.

Som en del satsningen på ”Klog hverdagsmad som sund forretning” har Region Midtjylland støttet en stribe aktiviteter, som løber af stabelen i juni. 6. og 7. juni gjaldt det om at præsentere Danmark og den midtjyske region som en gastronomisk destination i verdensklasse, og det budskab gik rent ind hos de udenlandske gæster.

Danmark har noget særligt at bidrage med på det gastronomiske verdenskort.
Det stod klart, efter at en række mesterkokke anført af Thorsten Schmidt fra restaurant Malling & Schmidt i Aarhus 6. og 7. juni gennemførte en todages madfestival – blandt andet med deltagelse af udenlandske mad- og vinanmeldere.
Den første dag blev deltagerne fragtet rundt i bus, dels for at møde nogle af de midtjyske producenter af kvalitetsråvarer og dels for selv at være med til at indsamle råvarer til aftenens måltid i naturen.
Deltagerne besøgte desuden Den Økologiske Have i Odder, hvor de kunne se og smage på bær, urter og forskellige afgrøder.

Udsigt til kokkene
Den første aften blev ”dagens høst” tilberedt over bål, mens aften nummer 2 stod i den ypperste gastronomis tegn. Her lykkedes det en gruppe af landets mest anerkendte kokke – ud over Thorsten Schmidt var det blandt andet Bo Bech fra Restaurant Geist i København, Paul Conningham fra Restaurant The Paul i Tivoli i København og Mads Refslund, som tidligere drev MR Restaurant, men som nu har gang i ”et kæmpe projekt” et sted nær København – at kreere en menu, som ret for ret blødgjorde de ellers lidt stive anmelderminer hos de udenlandske gæster.
Og at restaurantgæsterne sad med udsigt gennem store glasvægge til de arbejdende kokke i køkkenet, gjorde kun oplevelsen større. Her kunne de ved selvsyn konstatere, hvordan madglæde, entusiasme, humor, samarbejde og videndeling gik op i en højere enhed.

Ursula Heinzelmann, forfatter til flere bøger, madskribent på blandt andet Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung og Slow Food, Berlin, Tyskland:
Det er skønt at spise på restaurant i Danmark. Hele måden I omgås folk på, er anderledes end i Tyskland. I kan kunsten at være uformelle uden at være fornærmende.
Det er jeres held, at René Redzepi har gjort noget fantastisk – det inspirerende og berigende ved ham er, at han laver sine egne dogmeregler. Præcis som Lars von Trier gør med sine film.
I Berlin spiser vi tomater og mozzarella. Som om vi var i Napoli og ikke i Berlin, og det er lidt en skam. Når så I kan skabe opmærksomhed omkring det nordiske køkken, kommer det til at stå lidt tydeligere i folks hoveder. Det er med til at genoprette en form for balance mellem det nordiske og det sydeuropæiske.

Naomi O’Leary, madskribent for Irish Independant, Irland:
Det er fint at uddanne folk i, hvad de selv kan finde og spise. Men der er tilsyneladende et stort gab mellem det såkaldte nordiske køkken og så det, som folk virkelig spiser her i Danmark.
I Irland har vi også fantastiske råvarer, men ikke noget cuisine – og heller ingen magasiner, der kun handler om mad, for øvrigt. Vi har en ølkultur, men ingen madkultur.
Og restauranterne er slet ikke som dem, jeg har set her – i sammenligning med de danske restauranter forekommer de irske selvbevidste og snobbede.

Rafael Garcia Santos, madanmelder for Lo Mejor de la Gastronomía guide
i Spanien:
Jeg har i disse dage spist på tre restauranter, der alle er i verdensformat. Måske er udviklingen med så højt et kvalitetsniveau starten på en revolution, der vil påvirke mange andre lande – hvem ved?
Dog håber jeg ikke, at alle danske kokke nu vil følge lige i hælene på René Redzepi på Noma. Det oplevede vi i Spanien, hvor alle ville være som ”universets største kok”, Ferran Adrià på restaurant El Bulli. Denne stræben efter det samme betød selvfølgelig et klart budskab, men det gik ud over mangfoldigheden.
Nu er situationen den, at El Bulli lukker. Måske er det i virkeligheden det største fremskridt, for så skal alle kokkene i Spanien til at tænke selv.

Kalle Bergman, redaktør på onlinemagasinet Honest Cooking og madskribent for bl.a. Huffington Post og Los Angeles Times. Er svensk og bosat i København – og elsker klassisk dansk mad:
Det er spændende at iagttage, at der i Danmark findes et fællesskab omkring det nordiske køkken. Alle bakker op – lige fra osteproducenten over kokkene til politikerne. Nu bliver det næste step at få alle disse kulinariske frembringelser ned på danskernes tallerkner, så de ikke bare bliver gastronomiske øvelser. Og måske tilsætte noget gammelt og traditionelt til alt det nye. Måske kunne man gentænke og omfortolke stegt flæsk med persillesovs?


Næste trin: Kokke-cup
Arrangementet hos Malling & Schmidt var starten på en række aktiviteter, der knytter sig til U21-EM - Danmarks hidtil største fodboldarrangement, der ligeledes afvikles i den midtjyske region i juni.
Region Midtjylland har indgået et samarbejde med det offentligt/private fødevare- og gastronomikonsortium Food Organisation of Denmark, F.O.O.D., og planen er at udnytte den store opmærksomhed omkring U21 til at profilere en anden side af regionen, nemlig gastronomi og kvalitetsfødevarer.
Næste aktivitet er det internationale kokke-cup, hvor ungdomskokke-hold fra Danmark, England og Spanien dyster om at tilberede de bedste måltider på basis af regionens råvarer. Nations Cup 2011 begynder i Viborg 21. juni og slutter i Aarhus 25. juni.
Den 18. juni præsenterer regionsrådsformand Bent Hansen sammen med en række fødevareproducenter de råvarer, som kokkene skal bruge i konkurrencen. Det foregår på Nytorv i Viborg klokken 11:00.

  
     
  
     
  

Alle fotos er til fri brug. Få dem i høj opløsning ved at klikke på dem.


Flere oplysninger

Lars Haahr Jensen, specialkonsulent
Regional Udvikling, Region Midtjylland
Telefon: 8728 5128
lars.jensen@ru.rm.dk