Danske Regioner lancerer i disse dage en kampagne for 112 – opkaldene går nu videre til sygeplejersker og ambulancereddere på regionernes AMK-vagtcentraler.




Danske Regioner lancerer i disse dage en kampagne for 112 – opkaldene går nu videre til sygeplejersker og ambulancereddere på regionernes AMK-vagtcentraler.

Sommeren over vil danskerne blandt andet møde plakater og postkort, høre radiospots og se film på YouTube, der fortæller om den nye service i alarm 112.

Kampagnen fortæller, hvad det betyder, at de fem danske regioner har overtaget den del af alarmopkaldene fra politiet, der drejer sig om akut sygdom og ulykker.
Siden maj stiller politiet nu direkte om til en sygeplejerske eller ambulanceredder på regionens AMK-vagtcentral, når opkaldet skyldes akut og alvorlig sygdom, eller at nogen er kommet alvorligt til skade.

Dermed får borgeren, der har ringet, med det samme kontakt med erfarne medarbejdere i sundhedsvæsenet. I tiden der går, indtil hjælpen kommer frem, får borgeren også råd og vejledning over telefonen til, hvordan de bedst klarer situationen.

Tryghed via telefonen
- Det giver tryghed for borgene når de får en erfaren sygeplejerske eller ambulancebehandler i telefonrøret. Dermed får de vejledning i, hvad de kan gøre indtil ambulance og måske læge er fremme, siger lægelig chef i Præhospitalet, Erika Frischknecht Christensen.

Eksempelvis ved hjertestop kan hjælpen over telefonen være forskel på liv og død. Ca 1-2 gange daglig får en borger i Region Midtjylland hjertestop. Ikke alle kan overleve, men hurtig førstehjælp på stedet er helt afgørende for chancen for at overleve. Den hjælp kan den sundhedsfaglige medarbejder vejlede borgeren i at give i minutterne indtil den professionelle hjælp fra ambulance og akutbil når frem.

- Også når det ikke er så alvorligt, og der måske ikke er brug for en ambulance, kan borgerne få gode råd, om hvad man kan gøre. Det er vigtigt for alle borgere, at der er en ambulance klar, når det virkelig er alvorligt, og derfor er det vigtigt, at de bruges til de alvorlige tilfælde, siger Erika Frischknecht Christensen.

Lang erfaring i Midtjylland
Region Midtjylland har haft sygeplejersker og ambulancereddere på AMK-vagtcentralerne siden 1. december 2009, men først nu overtager de alle 112-opkald fra politiet, så snart det er klart, at opkaldet drejer sig om sygdom eller skader.

Læs mere om kampagnen på www.regioner.dk

Se film om:
Fald fra stige
Noget galt i halsen
Hjertestop

Hent plakat:
A1
A3
A4

Læs mere om hjælp til akut sygdom og skader i Region Midtjylland på: www.akut.rm.dk

Læs mere om præhospitalet i Region Midtjylland
Det er ansatte hos Præhospitalet, der besvarer sundhedsfaglige opkald til 112

Flere oplysninger:
Pressevagten i Region Midtjylland, hverdage kl. 8 – 17: 7841 0666