På Diagnostisk Center på Regionshospitalet Silkeborg står en række specialister klar til at undersøge patienter på kryds og tværs på kun en dag, skriver Magasinet MIDT.


På Diagnostisk Center på Regionshospitalet Silkeborg står en række specialister klar til at undersøge patienter på kryds og tværs på kun en dag, skriver Magasinet MIDT.Patienterne på Tværfaglig Dagklinik på Diagnostisk Center i Silkeborg slipper for at tage turen til sygehuset fem gange, hvis de skal lægge krop til fem forskellige undersøgelser, skriver Magasinet MIDT.
I stedet er bl.a. hjertelæger, lungelæger og gigtlæger klar til at udføre alle undersøgelser samme dag og straks stille en diagnose.
Hver dag er tre erfarne læger i dagklinikken klar til at scanne, måle og vurdere de omtrent 70 patienter, som henvises til klinikken hver måned af deres praktiserende læge.
Patienterne, som tidligere typisk ville blive indlagt, er fysisk dårlige eller mistænkes for alvorlig sygdom og har derfor behov for hurtig udredning.
Den tid, det tager at udrede en patient, er dermed forkortet dramatisk. Det er i to et halvt år primært kommet borgerne i Silkeborg-området til gavn. Men fra årsskiftet får praktiserende læger i hele Region Midtjylland mulighed for at henvise patienter til klinikken, for Diagnostisk Center er en stor succes.

På kryds og tværs
Et stigende antal danskere lider af flere alvorlige sygdomme på en gang, og de kommer let i klemme i sundhedsvæsenet. Hvis sygdomsbilledet er kompliceret, cirkulerer patienterne fra den ene afdeling til den anden.
Nogle patienter har udover kræft også en hjertesygdom, lungesygdom, sukkersyge eller gigt. I de tilfælde er det en gevinst, at mange specialister er klar til at vurdere patienten samme dag. F.eks. kan hjertelægen hurtigt komme ind over og afklare eventuelle problemer med hjertet.
– Hele huset er gearet til hurtig udredning af patienterne. Hvis der er tvivl, om en patient har leddegigt, kan vi hurtigt få fat i en gigtlæge, som i løbet af få minutter vurderer, om der er gigt eller ej i leddet. Det sparer tid for både læger og patient, at patienten slipper for en ny henvisning og må vente på at blive indkaldt til vurdering en anden dag, forklarer ledende overlæge Ulrich Fredberg.

Patienterne siger tak
Patienterne sætter stor pris på den hurtige udredning. Selv hvis de får diagnosen kræft.
– Det kan måske virke mærkeligt, at patienterne ofte siger tak, selvom de får at vide, de har kræft. Men de fleste er glade for, at uvisheden er overstået, og de kan komme i gang med rette behandling, fremhæver Ulrich Fredberg.
Det intensive undersøgelses-program i Diagnostisk Center betyder, at mange patientgrupper slipper for en indlæggelse. Hjertepatienter kan på en enkelt dag komme igennem både hjertescanning, cykeltest og få scannet kranspulsåren. Selv en gruppe som apopleksi-patienter kan konverteres til ambulant behandling og ellers træne hjemme. Det er ikke bare langt billigere for samfundet, men også en fordel for patienterne, påpeger Ulrich Fredberg.
– Stort set alle vil helst undgå at blive indlagt på en fire-sengs stue og skulle sove sammen med snorkende fremmede, når det ikke er farligt for dem at være hjemme. De foretrækker hjemlige omgivelser og deres familie omkring sig, siger han.

Flere oplysninger:
Ledende overlæge Ulrich Fredberg tlf. 6170 3232

Læs hele artiklen i Magasinet MIDT