Flere studier har peget på, at psykologisk stress, tristhed og angst kan mindske chancen for at blive gravid med IVF-behandling


Ufrivillig barnløshed er et stigende problem i den vestlige verden. Mange par tyer til behandling med kunstig befrugtning (IVF), og antallet af behandlingerne er således stigende.

Flere studier har peget på, at psykologisk stress, tristhed og angst kan mindske chancen for at blive gravid med IVF-behandling, men samtidig er der også en del studier, der ikke har kunnet dokumentere dette.

Forskere ved Aarhus Universitetshospital og Psykologisk Institut, Aarhus Universitet har foretaget et kvantitativt systematisk review af samtlige undersøgelser af høj kvalitet på området, som ser på psykologisk stress og resultater af IVF-behandling.

Resultaterne viser, at stress og angst-symptomer har betydning for kvindernes chance for at blive gravide. Sammenlignet med kvinder uden stress og angstsymptomer, havde kvinderne med angst-symptomer i de 31 undersøgelser, der er inkluderet, således i gennemsnit otte procent lavere chance og kvinder med stress-symptomer fem procent lavere chance for at blive gravid. Depression så derimod ikke ud til at have betydning.

Alt i alt peger den foreløbige forskning på, at betydningen af stress og angst er forholdsvis beskeden, men dog tilstede.

- Der hersker en generel usikkerhed, ikke mindst hos parrene selv, om de er "skyld" i deres egen situation på grund af eksempelvis psykologisk stress. Men analysen viser altså, at psykologisk stress og angst er en beskeden faktor, når vi kigger på chancen for at blive gravid, forklarer Signe Matthiesen.

Yderligere info:
Signe Matthiesen
Klinisk psykolog, phd., Angstklinikken for Børn og Unge
Business and Social Sciences, Psykologisk Institut, Aarhus Universitet
T: +45 8942 6994
M: signem@psy.au.dk