I alt 25 børn og unge fra Himmelbjerggården og Mellerup Skolehjem har malet selvportrætter til kunststillingen ”Se mig”, der frem til 4. december kan ses på kunstmuseet AROS i Aarhus.

Udstillingen er resultatet af et kunstprojekt som Børnehjælpsdagen har stået for. Henover efteråret har 100 børn fra ni danske døgninstitutioner malet selvportrætter med hjælp fra en anerkendt kunstner. Blandt deltagerne er altså Himmelbjerggården ved Ry og Mellerup Skolehjem ved Randers, der begge drives af Region Midtjylland.
På Himmelbjerggården blev eleverne undervist af Verner Brems fra Skanderborg.
- Han er en rigtigt god kunstner, der forstod at tale direkte til børnene, fortæller skoleleder Anne-Mette Vendelbo fra Himmelbjerggården.
- Eleverne gik til den med krum hals, fordi de var meget bevidste om, at deres værker skulle udstilles, fortæller hun.

Grænserne blev brudt
Også på Mellerup Skolehjem har eleverne arbejdet flittigt med pensler og farver. Mellerup-eleverne blev undervist af kunstner Marianne Jørgensen fra Viby, der blandt andet brugte spejle i undervisning.
- Specielt for nogle af børnene var det meget grænseoverskridende at skulle kigge granskende på sig selv i et spejl. For hvem er det lige jeg er? Men hun greb det an på en meget fin måde, så det blev en meget positiv oplevelse for børnene, fortæller lærer Hanne Møller fra Mellerup Skolehjem.

Kunstprojektet startede tilbage i oktober med rundvisning på AROS med fokus på selvportrættet. Bagefter fik eleverne selv mulighed for selv at prøve kræfter med papir og tegnekul i museets værksted. Siden fortsatte undervisningen lokalt på de to institutioner med farvelære og inddragelse af de professionelle kunstnere.

Stolte elever viste rundt
Hver elev fik mulighed for at udstille et selvportræt på AROS. Eleverne deltog selv i receptionen på åbningsdagen og har siden besøgt udstillingen, hvor de viste deres forældre rundt.
- Projektet har betydet meget for vores elever. De fandt ud af, at de kunne mere, end de selv var klar over. Det gav et stort løft til selvværdet og selvtilliden, fortæller Anne-Mette Vendelbo.
Hanne Møller fra Mellerup Skolehjem fortæller, at muligheden for ro og fordybelse har betydet meget for hendes elever. Nogle af eleverne har desuden medvirket i lokale medier og landsdækkende morgen-tv. Det har givet en ekstra opmærksomhedsbonus, fortæller hun.
Både på Himmelbjerggården og på Mellerup Skolehjem er der planer om at følge kunstprojektet op i den daglige undervisning.
 
Udstillingen ”Se mig” kan ses på kunstmuseet AROS til og med søndag 4. december 2011.