Mandag d. 19. december forsvarede Kristín Rós Kjartansdóttir sin ph.d. afhandling på Regionshospitalet Horsens.


Mandag d. 19. december forsvarede Kristín Rós Kjartansdóttir sin ph.d. afhandling på Regionshospitalet Horsens.

Afhandlingen er udarbejdet i samarbejde med Forskningsenheden i Horsens og Karolinska Institute and University Hospital i Sverige.

Forsvaret fandt sted i Den Blå Café og formålet med afhandlingen er, at få humane embryonale stamceller til at udvikle sig til mandlige kønsceller i laboratorium.

Nedsat fertilitet
Ufrivillig barnløshed forekommer hos 10-15 % af alle par og skyldes i 50 % af tilfældene nedsat fertilitet hos manden. Denne nedsatte fertilitet skyldes i flere tilfælde modningsstop af sædcellerne. Dannelsen af modne sædceller er afhængig af stamceller, som har evnen til at dele sig. Herved dannes både nye stamceller og mere modne kønsceller, som efterfølgende deler sig yderligere og udvikles til modne sædceller.

Modning af mandlige sædceller i laboratorium
Hos mennesket bliver der dagligt produceret millioner af sædceller fra stamceller i testiklerne ved en proces, som hedder spermatogenese. For at kunne producere sædceller kræves en præcis regulering af spermatogenesen. Denne regulering involverer bl.a. hormoner og vækstfaktorer produceret både i og udenfor testiklen.

Helt essentiel for spermatogenesen er sædcellernes tætte association med Sertoliceller. Sertolicellernes funktion er primært at støtte sædcellerne under deres udvikling i testiklerne, bl.a. kontrollerer de tilførslen af hormoner, næringsstoffer og andre molekyler.

Embryonale stamceller (ES) er afledt af celler, som findes i de tidligste stadier af fosterudviklingen. ES kan udvikle sig til alle typer af vævsceller herunder kønsceller. Senere års studier har vist, at ES dyrket i kultur spontant er i stand til at udføre de mekanismer, som er karakteristiske for fosterudviklingen.

Endvidere har helt nye studier vist, at ES fra både mus og mennesker kan udvikle sig til de tidligste kønscelle stadier i cellekultur. Fra mus ser det desuden ud til, at disse tidlige kønscelle stadier er i stand til at dele sig og derved udvikle sig til både hanlige og hunlige kønsceller.

- Vi har i dette studium studeret, hvordan den tidligste udvikling af humane kønsceller forløber, og suspensions-kulturer synes lovende, fortæller Kristín Rós Kjartansdóttir.

Samarbejde med Forskningsenheden i Horsens og Karolinska Institute and University Hospital i Sverige

Ph.d. projektet som bærer titlen ”In vitro differentiation of male germ cells from human embryonic stem cells” er udarbejdet i samarbejde med Forskningsenheden på Hospitalsenheden Horsens.

Desuden har Kristín Rós Kjartansdóttir arbejdet i CLINTEC i Outi Hovattas gruppe på Karolinska Instituttet fra marts 2010 til juni 2011 samt på Pediatric endocrinology laboratorium, Department of womens and childrens health, Astrid Lindgrens Childrens Hospital, Karolinska Institute and University Hospital. Sidstnævnte siden juni i år og indtil nu.

Kristín Rós Kjartansdóttir har fået en post doc stilling på Pediatric endocrinology laboratorium, Department of womens and childrens health, Astrid Lindgrens Childrens Hospital, Karolinska Institute and University Hospital og er allerede i gang.

Mere Information