24-01-2012

Halvdelen af de virksomhedsledere, som har prøvet at starte egen virksomhed, ville gerne have haft mere hjælp til det. Det viser en undersøgelse, som Region Midtjylland står bag. Især hjælp til jura og økonomi er efterspurgt.

Det er ikke uden grund, at man kalder det at stå på egne ben, når man starter en virksomhed. Seks ud af ti iværksættere fik nemlig ingen rådgivning eller anden hjælp udefra, da de etablerede deres virksomhed. Og set i bakspejlet var det måske en fejl, erkender de. 60 procent af dem ville i hvert fald godt have haft noget hjælp.
Det fremgår af en undersøgelse foretaget af Region Midtjylland blandt 300 ledere af små og mellemstore midtjyske virksomheder – ledere, som selv har prøvet at starte en virksomhed.
Undersøgelsen viser også et yderligere behov blandt de iværksættere, som rent faktisk fik hjælp til at starte virksomhed. Af dem svarer godt en trediedel, at mere hjælp og rådgivning kunne have gavnet.
Den meste efterspurgte form for hjælp er rådgivning om love og regler for virksomheder samt rådgivning om finansiering. Derudover ønsker mange hjælp til at udvikle deres forretningsplaner eller forretningsideer, hjælp til salg og markedsføring og til at udforme kontrakter med underleverandører.

Ønskerne kan opfyldes
Ifølge Bent B. Mikkelsen, afdelingsleder i Regional Udvikling i Region Midtjylland, bør de nyetablerede iværksættere lytte til de erfarne og de svar, de kommer med i undersøgelsen.
”Disse erfarne folk udpeger en lang række muligheder for at skyde genvej til vækst i virksomheden. Alle disse muligheder kan nystartede virksomheder faktisk få fingrene i – enten gratis eller med store tilskud”, siger Bent B. Mikkelsen og henviser til det regionale program STARTmidt Accelerator.
STARTmidt Accelerator tilbyder nystartede virksomheder et 360 graders eftersyn og en kortlægning af deres udfordringer. Hvis det er relevant, bliver virksomhederne henvist til eksterne rådgivere, der kan hjælpe med at løse udfordringerne.
”Og vi ved fra flere undersøgelser, at hjælpen betyder større chancer for succes”, siger Bent B. Mikkelsen og henviser til en AKF-undersøgelse blandt 2.200 nordjyske iværksættere. Ifølge undersøgelsen har virksomheder efter rådgivning 15 procent større chancer for at overleve de første år. Derudover skaber de flere nye job og større omsætning end dem, der ikke får rådgivning.

Ny fond på vej
Ud over tilbuddene i STARTmidt Accelerator er Region Midtjylland i færd med at lancere en iværksætterfond med et samlet kapitaltilsagn på 100 millioner kroner. Fonden skal investere bredt i innovative virksomheder med vækstpotentiale sammen med private investorer.



Læs hele undersøgelsen
Læs om Det midtjyske Vækstlag 

Læs mere om STARTmidt Accelerator
Læs mere om Iværksætterfonden

Se AKFs undersøgelse blandt 2.200 virksomheder



Flere oplysninger

Bent B. Mikkelsen, afdelingsleder
Regional Udvikling
Region Midtjylland
Telefon: 7841 1500
bent.mikkelsen@ru.rm.dk

Ruth Strøm, chefkonsulent
Regional Udvikling
Region Midtjylland
Telefon: 7841 1530
ruth.stroem@ru.rm.dk