Kvinder har større risiko for at abortere, hvis de er udsat for høje koncentrationer af et af de phthalater, der bruges til at blødgøre plast.


Kvinder har større risiko for at abortere, hvis de er udsat for høje koncentrationer af et af de phthalater, der bruges til at blødgøre plast.

Det viser en undersøgelse, som primært er udført af forskere fra Arbejdsmedicinsk Klinik, Aarhus Universitetshospital. Forskerne doku-menterer for første gang i verden, at phthalater kan gøre det sværere for kvinder at få børn.

Forskerne målte indholdet af forskellige blødgøringsprodukter i 128 kvinders urin, umiddelbart inden kvinderne blev gravide. Den tredje-del af kvinderne, som havde højst koncentration af stoffet MEHP, havde næsten tre gange så høj risiko for at abortere som den tredjedel af kvinderne, der havde den laveste koncentration i urinen.

Forskerne studerede både aborter, som var registret af kvindernes egen læge, og de målte sig frem til en række tilfælde, hvor kvinden havde aborteret, inden graviditeten var registreret. Her var kvinderne ofte ikke selv klar over, at de havde aborteret.

Sammenhæng med tidligere aborter
Man analyserede for resterne af flere forskellige phthalater i urinen, men fandt kun en signifikant øget risiko for abort ved stoffet MEHP. Specielt de meget tidligere aborter så ud til at have sammenhæng med koncentrationen af MEHP, mens stoffet ikke så ud til at påvirke de senere aborter.

Urinprøverne i undersøgelsen stammer fra begyndelsen af 1990'erne. Siden har de været frosset ned, og nu er de blevet analyseret i for-bindelse med den nye undersøgelse. Der har været et betydeligt fald i risikoen for at blive udsat for DEHP de senere år, da produktet er ved at blive udfaset på EU plan. Men DEHP nedbrydningsprodukter kan stadigt måles i urinprøver fra stort set alle kvinder.

Yderligere oplysninger

  • Lektor Gunnar Toft, Arbejdsmedicinsk Klinik, tlf. 7846 4251