Kirurgisk Afdeling P, der tager sig af mave- tarmkirurgiske patienter på Aarhus Universitetshospital, har fået en af verdens mest avancerede robotter til kirurgi.


Kirurgisk Afdeling P, der tager sig af mave- tarmkirurgiske patienter på Aarhus Universitetshospital, har fået en af verdens mest avancerede robotter til kirurgi.
Den nye dobbeltrobot med plads til at to kirurger kan arbejde sammen, giver helt nye muligheder i patientbehandlingen, men også for undervisning og træning af fx særligt vanskelige indgreb.

Tre gange nyt
Generelt giver robot-teknologien mere dybde-skarphed end kirurgen kan få med sædvanlig kikkertkirurgi. Men derudover har den nye dobbelt-robot yderligere tre fordele i forhold til andre robotter, forklarer professor, overlæge Søren Laurberg, Kirurgisk Afdeling P.

For det første er robotten konstrueret sådan, at man meget lettere kan arbejde med den indenfor et større felt – fx inde i hele bughulen, mens andre robotter er bedst til kirurgi på et lille område, fx en blærehals.

For det andet har dobbelt-robotten fire arme og plads til at to kirurger kan arbejde sammen. Det betyder, at en kirurg kan styre to robot-arme som 1. pilot, mens 2. piloten kan assistere med to andre robot-arme. En mere erfaren kirurg kan på den måde overlade opgaven til en knap så erfaren, men samtidig være tæt på og gribe ind, hvis der er behov for det.
For det tredje er der knyttet en avanceret simulator – et særligt træningsmodul - til den nye robot. Det betyder, at man kan øve sig på mange forskellige typer af indgreb og på mange forskellige ni-veauer.
”Lidt længere ude i fremtiden tror vi, at vi vil kunne lægge data om en patient - fx fra skanninger - ind i simulatoren, og så inden selve operationen gennemprøve det kirurgiske indgreb, som om patienten faktisk lå på operationsbordet”, siger Søren Laurberg.

Samarbejde med Regionshospitalet Randers
Dobbeltrobotten til en pris på godt 15 mio. kr. har været i brug på Aarhus Universitetshospital siden oktober 2011 og har i indkøringsfasen været brugt to dage om ugen. Nu kommer den på arbejde 4 dage ugentlig for til sommer at være på fuld tid.

Og fra efteråret er robotten nok på overtid, mener Søren Laurberg. Hans afdeling har nemlig aftalt et samarbejde med kolleger på Regionshospitalet Randers, som vil komme til Aarhus for at være med til at opererer firehændigt med robotten på mave-tarm kirurgisk patienter fra begge hospitaler.

Også gynækologer og øre-næse-halskirurger fra Aarhus Universitetshospital skal være med til at afprøve de muligheder, robotten med tilhørende træningsmodul.
Dobbeltrobotten er doneret af Karen Elise Jensens Fond, hvorfra Aarhus Universitetshospital tidligere modtaget støtte til at indkøbe meget dyrt teknologisk udstyr.

Herlev Hospital har som det foreløbig eneste andet hospital i landet også anskaffet et tilsvarende udstyr. De to hospitaler har derfor indledt et tæt samarbejde vedrørende robot-tarmkirurgi.

Desuden er Aarhus Universitetshospital inviteret til at deltage i et internationalt forskningsprojekt, der involverer centre i Europa, USA og Asien.