25-01-2012Regionsrådet for Region Midtjylland vedtog onsdag at skænke regionens landsbypris 2012 til Æblets by Rødding i Skive Kommune. Rødding var i konkurrence med 11 andre landsbysamfund, men kan nu altså se frem til en festlig prisoverrækkelse i løbet af foråret.

Der er The Big Apple i USA, New York City, og så er der Æblets by Rødding i Skive kommune. De er forskellige i størrelse, men ambitionerne om vækst og udvikling er skyhøje begge steder.
Rødding har bevist, at man sagtens kan få tingene til at ske, selv om man kun kan mønstre 1.600 indbyggere. At man kan skabe nyt liv og tiltrække nye borgere, hvis man står sammen og arbejder hårdt for sagen.

På den måde er Rødding et eksempel til efterfølgelse for mange andre samfund, og derfor besluttede Regionsrådet i Region Midtjylland onsdag at skænke netop Rødding regionens landsbypris 2012. Med tilhørende 150.000 kroner til fælles glæder for borgerne.

”Det er imponerende, hvad de har skabt i Rødding - så få mennesker og så fine resultater. Det må kunne inspirere andre”, siger Bent Hansen, formand for Regionsrådet i Region Midtjylland.

I Rødding skaber tildelingen af landsbyprisen da også stor glæde, siger Finn Andersen, skoleleder i Rødding og formand for strategigruppen 2020, der samler Røddingområdets foreninger.
”Sådan en pris er nam-nam for os. Vi arbejder hårdt på at blive kendt rundt omkring, og det bliver man nemmere som årets landsby”.

Seks målgrupper
Ifølge Finn Andersen har det topprioritet at få flere indbyggere, og målet er 100 nye inden for 10 år.

”Vi har identificeret seks ret præcise målgrupper, for det er for dyrt for sådan en landsby at skyde med spredehagl”, siger Finn Andersen og nævner, at der især vil blive flirtet med hollandske iværksættertyper, danske børnefamilier, tidligere Røddingboere i stift-familie-alderen, sommerhusejere med helårsophold for øje samt kunstnere.

Imod sig har Rødding, at den har ikke mindre end tre danske navnefæller, hvor måske sønderjyske Rødding er mest kendt – bl.a. for dens højskole. Rødding i Viborg Kommune var endda med i opløbet om landsbyprisen, men blev altså overhalet af Skive Kommunes Rødding.

”I fremtiden skal folk først tænke på vores by, når de siger Rødding”, siger Finn Andersen og lyder selv overbevist.

Mange grunde
Et ekspertudvalg har især lagt følgende til grund for valget af Rødding:

  • En negativ udvikling er vendt. Vækst på 100 borgere de seneste 10 år i Rødding sogn fra 1480 indbyggere i år 2000 til 1580 i 2010. Heraf 1020 indbyggere i Rødding by.
  • Stiftelse af den selvejende institution "Rødding 2020", et vækst og udviklingsforum, hvor borgernes forskellige ideer kan opsamles og generes til reel handling/resultater. Rødding 2020 består af 15 foreninger i Rødding.
  • Indvielse af Spøttrup Kulturhal i maj 2010. Rødding boerne har selv indsamlet 1,5 mio. kr. til ombygningen og tilbygningen til den tidligere hal. Derudover har 100-150 frivillige lagt rigtig mange timers arbejdskraft før, under og efter byggeriet.
  • Etablering af stisystemer. Der er indgået aftaler med lodsejere om 52 kilometer trampestier rundt i og om byen.
  • Oplevelsesklyngen Spøttrup. En række oplevelsesmuligheder med Spøttrup Borg i centrum. I 2010-2011 nybygning af indgang og ridebane anlæg.
  • Ny Mølle strand som rekreativt støttepunkt. En arbejdsgruppe arbejder med et omfattende projekt med havn, maritime aktiviteter, fiskerhuse og en udstillings- og centerbygning ved det gamle teglværk.
  • ”Rødding – Æblets by i Salling”. Foreningen blev stiftet i januar 2009. Formålet er bl.a. at Rødding skal kendes på sine æbletræer. Målet er 10.000 æbletræer inden 2017.
  • Studeprojektet. Plan om at anlægge en studegård tæt ved Spøttrup Borg og Spøttrup Sø m.h.p. igen at få Salling Studen til at græsse på markerne ved borgen.
  • ”Rødding ved Sallings Blå Lagune” - udnyttelse af den geotermiske varme under Rødding - projekt under udvikling.


Tidligere modtagere
Det er fjerde gang, at prisen skal uddeles. De forrige år er den gået til Idom-Råsted i Holstebro Kommune, Spjald i Ringkøbing-Skjern Kommune og Endelave By i Horsens Kommune - i nævnte rækkefølge.
Landsbyprisen er en del af regionens indsats for en region i balance. Med prisen får landsbyer, som kan skabe fremdrift og vækst, både anerkendelse og opmærksomhed, så de kan være til inspiration for andre.


Læs om kriterier for tildeling af landsbyprisen og om ekspertudvalget
Se oversigt over de 11 kandidater til landsbyprisen.


Flere oplysninger:

Bent Hansen, formand for
Regionsrådet i Region Midtjylland
Telefon: 7841 0010
Mobil: 4031 3707
bent.hansen@rr.rm.dk


Karsten Bækgaard, kontorchef
og medlem af ekspertudvalget
Regional Udvikling, Region Midtjylland
Telefon: 7841 1702
Karsten.baekgaard@ru.rm.dk


Kontaktoplysninger på alle regionsrådets medlemmer findes på http://www.rm.dk/politik/politikerne