Regionsrådsformand Bent Hansen foretog den officielle indvielse af det nye Simulations- og InnovationsCenter (i daglig tale SiC) på Hospitalsenheden Horsens.

Der var mandag d. 6. februar mødt rigtig mange interesserede op til den officielle indvielse af SiC på Hospitalsenheden Horsens. Der blev både lyttet, kigget, sunget og prøvet, da dagen bød på taler, fællessang, workshops og tværgående erfaringsudvekslinger i det simulerede hospitalsmiljø.

”Det at satse på viden og innovation er blevet adelsmærket for Regionshospitalet Horsens, derfor er placeringen ganske naturlig. Vi skal bruge den nyeste viden, derfor er der også mange, der følger, hvordan dette projekt går i Horsens, og jeg håber, at I kan lære nogle af de spændende perspektiver der er i færdighedslaboratoriet fra jer. På den måde kan vi opnå en bedre kvalitet for patienterne”, påpegede regionsrådsformand Bent Hansen.

Bent Hansen nævnte også vigtigheden af at få koblet teori og praksis sammen med de moderne udfordringer, de kommende sygeplejersker står overfor og derved højne kvaliteten for patienterne i sidste ende.

Hvorfor et Simulations- og InnovationsCenter?

For ikke at gå på kompromis med tryghed, kvalitet, effektivitet og patientsikkerhed har Hospitalsenheden Horsens imødekommet fremtidens udfordringer ved at etablere Simulations- og Innovationscenter (SiC) - et center til klinisk færdighedstræning, til forflytnings- og teamtræning og til sundhedsinnovation. Formålet med SIC er, at tilbyde optimal praktisk træning af både sundhedsfagligt personale på hospitalet og for studerende under uddannelse, så de kan fungere sikkert og professionelt i hverdagen, både enkeltvist og som team. Træningen vil fokusere på innovative læringsformer og på at inddrage velfærdsteknologi og avanceret færdigheds- og simulationstræning i undervisningen.

Et samarbejde med Via University Colleges nye sygeplejerskeuddannelse i Horsens har ligget til grund for udviklingen af selve færdighedslaboratoriets rammer og indhold, bl.a. i forhold til kravene fra studieordningen.

”En stor del af nutidens sygepleje er at kunne argumentere for de handlinger, man udfører, og det vil sige, at når de studerende er her, så gør de ikke bare – de skal også kunne reflektere over det, de gør og kunne argumentere for det. Det er rigtig godt, at SiC ligger på sygehusets grund for det afføder en vis autenticitet for de studerende,” påpeger Hanne Nørup Sillesen, lektor og cand. cur. ved VIA University College.

Hospitalets position i Region Midtjylland som innovationshospital danner grundlag for S¡Cs formål med også at fremme tværfaglig og tværsektoriel udvikling af innovative løsninger til sundhedssektoren, der bidrager til højere kvalitet, patientsikkerhed og effektivitet. De nye løsninger skabes gennem offentligt og privat innovationssamarbejde - konkret eksempelvis ved udviklingen af sundheds-it via nytænkning og afprøvede input fra klinikkens medarbejdere. Derved bidrager SiC også til den regionale udvikling på sundhedsområdet.

Rent fysisk er S¡C et færdighedslaboratorium med tilhørende sengestue, forflytningsbadeværelse og skyllerum - fuldstændigt udstyret som en fungerende sengestue på hospitalet -, et lægeligt færdighedstræningslokale til øvelser på avanceret udstyr, et observationsrum der giver mulighed for overvågning af simulerede situationer samt et showroom til innovationsarbejde og fælles undervisning. Desuden rummer huset også hospitalets forskningsenhed med forskningslektorer og pt. fire ph.d. studerende.

Allerede taget i brug

Allerede d. 16. september 2011 blev SiC for første gang taget i brug, til stor glæde for både Hospitalsenheden Horsens og sygeplejeuddannelsen på VIA University College i Horsens. De sygeplejestuderende fra VIA lagde ud med at blive undervist i grundlæggende sygepleje i det simulerede hospitalsmiljø.

”Vi ser med SiC meget stor mulighed for, at Hospitalsenheden Horsens virkelig kan komme på uddannelses-landkortet, og vi står rigtig stærkt til det næste trin på innovationsstigen. Vi skal som hospitalsenhed i fremtiden kunne levere en anden sundhedsfaglig ydelse – vi skal være et mere sammenhængende sundhedsvæsen, og vi vil, blandt andet med SiC, gerne være med til at vise det frem,” fortæller cheflæge Jørgen Schøler Kristensen.

Fremadrettet skal SiC være med til at understøtte, at det offentlige sundhedsvæsen konkurrencedygtigt og med de rette kompetencer kan møde fremtidens patient. Det forekommer at være en god placering af centeret på Regionshospitalet Horsens, hvor netop innovation er i højsædet.

Mere information

  • Hospitalsdirektør Lisbeth Holsteen Jessen, tlf. 7842 5001
  • Cheflæge Jørgen Schøler Kristensen, tlf. 7842 5004
  • Oversygeplejerske Inge Henriksen, tlf. 7842 5204