Gravide, som bruger nikotin-erstatningsprodukter, har større risiko for at få et barn med kolik.

Nikotinplastre, nikotintyggegummi og nikotin-inhalatorer. Alt sammen produkter, der kan være en kærkommen håndsrækning for rygere, som vil lægge cigaretterne på hylden. Men for gravide er der måske grund til at være varsom. Det viser ny forskning fra Aarhus Universitetshospital, som netop er blevet publiceret i det ansete internationale videnskabelige tidsskrift Pediatrics.

Forskerne fra Aarhus Universitetshospital har nemlig fundet en sammenhæng mellem nikotin-erstatningsprodukter og kolik.

I studiet undersøgte forskerne mere end 63.000 danske kvinder og deres børn, som havde deltaget i det nationale projekt Bedre Sundhed for Mor og Barn. Nogle af disse kvinder havde røget under graviditeten, andre havde brugt nikotinerstatningsprodukter, og nogle havde hverken røget eller brugt nikotinerstatning.

Resultaterne viste, at risikoen for at få et barn med kolik var 11,1 pct. kvinder, der havde brugt nikotinerstatningsprodukter under graviditeten. Næsten samme risiko gjorde sig gældende, hvis kvinden både havde røget og brugt nikotinerstatningsprodukter. For kvinder, der havde røget under graviditeten, var risikoen på 9,4 pct. Mens kvinder, som hverken havde røget eller brugt nikotinerstatning i graviditeten, kun havde en risiko på 7,4 pct.

- Fra tidligere forskning ved vi, at kvinder, som ryger under graviditeten, har en forhøjet risiko for at få et kolikbarn. Det samme ser ud til at gøre sig gældende, hvis kvinderne har brugt nikotinerstatningsprodukter. Det kunne tyde på, at det er eksponeringen for nikotin under graviditeten, der er problemet, siger Ioanna Milidou, der er læge og gennemfører forskningen som led i et ph.d.-projekt, der er et samarbejde mellem børneafdelingerne i Aarhus og Herning samt Aarhus Universitet.

- Resultatet skal ikke ses som en advarsel mod at bruge nikotinerstatningsprodukter. Rygning har en lang række skadelige effekter på graviditeten og kan bestemt ikke tilrådes i stedet, påpeger Ioanna Milidou.

Artiklen i Pediatrics er det første studie af sammenhængen mellem nikotin-erstatningsprodukter og kolik, og forskerne bag studiet mener, at det bør følges op af yderligere undersøgelser.

Yderligere oplysninger:
Ioanna Milidou,
læge og ph.d.-studerende,
Børneafdelingen, Aarhus Universitetshospital,
tlf. 7845 3412, 4159 2054,
Ioanna.Milidou@ki.au.dk