14-02-2012 

Et tæt samarbejde mellem Region Nordjylland, Midtjylland og Syddanmark og Invest in Denmark, Udenrigsministeriet, var sidste år med til at skabe eller fastholde 575 job i Vestdanmark.

På trods af økonomisk krise lykkedes det i 2011 at få nye udenlandske investeringer til Vestdanmark og skabe flere arbejdspladser.
En årsevaluering lavet af revisionsfirmaet KPMG viser, at der i 2011 blev skabt eller fastholdt 575 job i Vestdanmark fordelt på 13 udenlandske investeringsprojekter som følge af en indsats fra Invest in Denmark og Foreningen Vestdansk Investeringsfremme (FVI), der består af Region Nordjylland, Midtjylland og Syddanmark.

Udveksling af viden
Bestyrelsesformanden for Foreningen Vestdansk Investeringsfremme, Ulla Astman, siger:
”Det er utrolig vigtigt for både vestdanske virksomheder og de vestdanske regioner, at vi formår at tiltrække udenlandske virksomheder. De skaber ikke blot arbejdspladser, men udvekslingen af viden og forskning er vigtig i en globaliseret økonomi. Derfor er jeg glædeligt overrasket over at se Vestdanmark komme så godt ud af et år, hvor den økonomiske krise ellers har sat sine dybe spor verden rundt.
Her er tale om 575 job, som enten er nye eller reddet fra lukning, og som bidrager til vestdansk vækst og økonomisk fremgang”.

Godt for velfærdssamfundet
Handels- og investeringsminister Pia Olsen Dyhr siger:
”I en tid, hvor det generelt er svært at tiltrække udenlandske investeringer til Danmark, er det meget glædeligt at se, at den målrettede indsats for at tiltrække udenlandske virksomheder til Danmark gør en forskel. Det er enormt vigtigt i disse krisetider, hvor det at fastholde og skabe nye job i bund og grund er vores allervigtigste opgave for at kunne holde sammen på velfærdssamfundet”.

Afledt effekt
Ganger man de 575 job i 2011 op med afledte effekter, såsom når andre virksomheder inden for fx service, byggeri og underleverandører hyrer nye folk, lyder tallet på 955 job. Forrige år var jobtallet på 114, mens det i 2009 var på 568.
Siden 2007 har Foreningen Vestdansk Investeringsfremme og Invest in Denmark bidraget til at skabe eller fastholde næsten 1700 arbejdspladser i Vestdanmark.

Vestdanske vind-kompetencer
De vestdanske regioner har en række kompetencer inden for grøn teknologi, it og sundhed/velfærdsteknologi, som kan tiltrække udenlandske virksomheder. Konkret gælder det brancher som vindmølleindustrien, telekommunikation og udstyr til hospitals – og sundhedsindustrien.
Eksempelvis etablerede den finske vindmølleproducent WinWinD i 2011 en afdeling i Aarhus-området. Let adgang til rekruttering og en stor videnbase inden for vindsektoren er blandt årsagerne til, at virksomheden valgte Vestdanmark.
WinWinD tæller globalt over 800 medarbejdere med hovedsæde i Finland og afdelinger i Indien, Frankrig, Sverige og Estland – og nu også i Danmark. Den nye afdeling forventer at ansætte 25 medarbejdere inden for det første år.


Yderligere oplysninger:
Niels Erik K. Andersen, kontorchef
Regional Udvikling, Region Midtjylland
Telefon: 7841 1120
niels-erik.andersen@ru.rm.dkFakta
Invest in Denmark hører under Eksportrådet, Udenrigsministeriet, og har ca. 50 medarbejdere, hvoraf halvdelen er placeret på danske repræsentationer i udlandet fordelt på de tre hovedmarkeder Nordamerika, Asien og Europa.

Invest in Denmarks medarbejdere opsøger potentielle udenlandske investorer og hjælper dem med information om investeringsmulighederne i Danmark, etablering af kontakt til potentielle partnere, offentlige instanser, uddannelses- og forskningsinstitutioner, arrangering af ”fact-finding” og praktisk assistance i forbindelse med etablering i Danmark. Arbejdet er gratis og fortroligt.

Invest in Denmark indgår i et formaliseret samarbejde med Foreningen Vestdansk Investeringsfremme for at sikre, at de vestdanske kompetencer markedsføres over for udenlandske virksomheder. Foreningen Vestdansk Investeringsfremme har 8 regionale projektledere i Aalborg, Aarhus, Herning, Kolding og Odense, som giver Invest in Denmarks medarbejdere i udlandet det bedst mulige indblik i, hvad de vestdanske regioner har at byde på.

Hjemmeside: www.investindk.com