Uddannelsesprojekter i Århus skal styrke samarbejdet på tværs af hospital og kommune.


Uddannelsesprojekter i Århus skal styrke samarbejdet på tværs af hospital og kommune.

Sygeplejersker og social- og sundhedsassistenter skal rustes til fremtidens udfordringer, samtidig med at ledige nyuddannede sygeplejersker og social- og sundhedsassistenter får mulighed for erhvervserfaring og for at få en fod indenfor på arbejdsmarkedet.

Derfor har Aarhus Universitetshospital og Aarhus Kommune i samarbejde med Dansk Sygeplejeråd, FOA, Jobcenter Aarhus, Social- og Sundhedsskolen og VIA University College taget initiativ til udviklingen af to forskellige uddannelsesforløb, der skal ruste de to faggrupper til at blive bedre til at skabe sammenhængende patientforløb på tværs af sektorer i sundhedsvæsenet.

Når medarbejderne er på uddannelse, erstattes de af ledige nyuddannede fra deres egne faggrupper, som vikarierer i afdelingen. Hvis der er behov for det, kan den ledige blive opkvalificeret, inden hun starter på vikariatet.

Projektet er blevet muligt, fordi Regionsrådet i Region Midtjylland i budgettet for 2012 har afsat penge til bl.a. rotationsordninger, særlige kurser på SOSU-området og generelle kurser om kvalitet og det gode patientforløb.

- Det er oplagt at kombinere opkvalificering af plejepersonalet med et jobrotationsprojekt for ledige nyuddannede. Projektet giver de nyuddannede en god mulighed for at få en fod indenfor på arbejdsmarkedet, samtidig med at andre medarbejdere får mulighed for efteruddannelse og opkvalificering, siger chefsygeplejerske Vibeke Krøll.

Når en hospitalsafdeling har to sygeplejersker, der hver skal på uddannelse i 14 uger, så er tanken, at de sendes på kursus i forlængelse af hinanden. I de 28 uger, de er af sted på uddannelse, erstattes de af én ledig sygeplejerske. På samme måde erstattes social- og sundhedsassistenter af ledige nyudannede kolleger, mens de er på kursus. De første jobrotationsprojekter forventes at starte i august 2012.

Aarhus Universitetshospital og Aarhus Kommune har indledt et samarbejde om udviklingen af en serie uddannelsesmoduler, der skal ruste plejepersonalet til en fremtid med flere kronisk syge, og flere ældre patienter med medicinske eller neurologiske sygdomme. På grund af færre senge på hospitalerne vil disse patienter typisk komme ind på hospitalet til ambulante behandlinger eller kortere indlæggelser, og efterfølgende vil de få brug for opfølgende pleje, behandling og rehabilitering fra kommunens hjemmepleje.

Det er derfor vigtigt, at personalet både på hospitalet og i kommunerne udvikler deres samarbejde, så patienter, der har behov for en indsats fra både hospital og kommune, oplever en sammenhængende sundhedsindsats kendetegnet ved høj faglig kvalitet, patientsikkerhed samt effektiv kommunikation. I løbet af uddannelsen vil der således blive lagt vægt på kompetencer inden for både samarbejde, kommunikation og organisering.

Der vil i begge uddannelsesforløb blive mulighed for studiebesøg på hinandens arbejdspladser, så personalet får en større viden om, hvad det er for faktorer, der gør patientens/borgerens møde med hospitalet og den kommunale hjemmepleje til en god oplevelse.


Yderligere information:
Organisationskonsulent Joan Uhrenholt, tlf. 7845 0601
Chefsygeplejerske Vibeke Krøll, tlf. 7846 2333 – mobil 2095 7259