Døgninstitutionen Holmstrupgård og Metodecentret går nye veje for at udvikle et behandlingstilbud til unge med psykiske lidelser, hvor den unge kan blive boende i sit nærområde. Målet er, at kommuner kan undgå nogle af de dyre anbringelser, samtidig med at den unge fortsat får gavn af den specialiserede faglighed.

Den ungdomspsykiatriske døgninstitution Holmstrupgård tager nu fat på at udvikle et nyt behandlingstilbud til unge med psykiske vanskeligheder. Behandlingstilbuddet vil omfatte ambulant behandling af den unge kombineret med en støtteindsats til familien. Det udvikles i et tæt samarbejde mellem Holmstrupgård, Aarhus Kommune, Region Midtjylland og Metodecentret.

Anbringelse af unge med psykiske lidelser er en dyr løsning for kommunerne. Og ikke altid den bedste. Derfor har parterne sat sig sammen for at skræddersy et nyt behandlingstilbud, hvor Holmstrupgårds specialiserede viden om unge med psykiatriske problemstillinger stilles til rådighed for de unge i et åbent behandlingsforløb. Det særlige er, at den unge kan få tilbuddet, mens han eller hun bliver boende i sit nærområde.

- Der er tale om unge med alvorlige psykiske lidelser, og de har brug for et specialiseret tilbud, der kan være med til at forhindre, at de bliver ekskluderede og på længere sigt overgår til passiv forsørgelse, siger forstander for Holmstrupgård Knud Byskov.

- En integreret del af det nye tilbud er derfor at fastholde de unges kontakt med uddannelsessystemet eller arbejdsmarkedet i en form, som de unge kan rumme. Samtidig vil vi arbejde med de unges forældre, og give dem nogle redskaber til at støtte og hjælpe deres børn bedre, så de unge kan blive boende hjemme.

Kommuner ønsker effektive løsninger

Mange kommuner har behov for at effektivisere indsatsen for udsatte børn og unge. I nogle tilfælde er en anbringelse den eneste rigtige løsning. Andre gange er det måske en unødvendig dyr løsning, hvis den unge kan få en lige så effektiv behandling uden at skulle flytte fra sit nærmiljø.

- Det er vigtigt for os hele tiden at arbejde for at finde behandlingsmodeller, som er virksomme for de unge og sikrer dem adgang til en højt specialiseret faglighed. Aarhus Kommune glæder sig derfor til samarbejdet med Holmstrupgård og Metodecentret, siger chef for Familier, Børn og Unge, Ann-Britt Wetche.

Der var ved udgangen af 2010 lidt mere en 3.000 børn og unge anbragt på døgninstitutioner i Danmark. Kommunerne brugte i 2010 ca. 3,5 mia. kr. på døgninstitutionsanbringelser.

Metodecentret evaluerer tilbud

Metodecentret, der arbejder for at udvikle nye og mere effektive metoder på det specialiserede socialområde, er ansvarlig for at koordinere og evaluere udviklingsprojektet. Desuden skal der løbende inddrages forskere med indsigt i området.

- Hvis projektet viser gode resultater, vil det være interessant for døgninstitutioner og kommuner i hele landet, som savner den type tilbud. Derfor vil projektets indhold og resultater vil blive dokumenteret og offentliggjort, så alle kan få gavn af erfaringerne fra dette projekt, siger specialkonsulent Simon Østergaard Møller fra Metodecentret og fortæller at der fortsat søges om midler til at gennemføre projektet.

Metodecentret er ejet af Aarhus, Herning, Skanderborg og Randers kommuner i fællesskab sammen med Region Midtjylland. Læs mere på metodecentrets hjemmeside.  

Yderligere oplysninger
Forstander Knud Byskov, Holmstrupgård, mobil: 7847 8608, e-mail: knud.byskov@ps.rm.dk.

Specialkonsulent Simon Østergaard Møller, Metodecentret, mobil: 2046 3302, e-mail: simon.moeller@stab.rm.dk